Amsterdams eerste circulaire kantoorpark

 

De Ceuvel is een duurzame broedplaats voor creatieve en sociale ondernemers, op een voormalige scheepswerf aan het Van Hasseltkanaal in Amsterdam-Noord. In 2012 diende een groep architecten het winnende plan in voor een prijsvraag van de gemeente Amsterdam. Ze kregen het terrein voor 10 jaar te leen.

Nu is het een bruisende gemeenschap van ondernemers en kunstenaars met een groen hart, die eigenhandig hebben meegebouwd aan hun werkplekken in Amsterdam’s eerste circulaire kantoorpark. Het terrein bevat creatieve werkplekken, een cultureel centrum rondom duurzaamheid, een café-restaurant, ruimtes voor verhuur en drijvend hotel.

Op de voormalige werf realiseren we één van de meest unieke stedelijke experimenten in Europa. Oude woonboten zijn met fundering en al op het zwaar vervuilde terrein geplaatst, verbouwd tot duurzame werkplekken en verbonden door een meanderende steiger. Rondom de boten krijgen bodemreinigende planten vrij spel om de vervuilde grond te zuiveren. De Ceuvel is niet alleen een ‘verboden tuin’ die na 10 jaar schoner wordt achtergelaten, maar ook een speeltuin voor duurzame technieken: door duurzame technologie te integreren voorzien we zoveel mogelijk in onze eigen elektra en verwerken we ons eigen afval op innovatieve, nieuwe manieren.

Culturele transitie

De Ceuvel is een culturele broedplaats op het snijvlak tussen technologie, duurzaamheid en kunst. Ze willen een boegbeeld zijn voor de maatschappelijke transitie naar een hedendaagse circulaire levenswijze. Met een eigenwijze kunst- en cultuurprogrammering inspireren en betrekken ze geestverwanten. Dat gaat leiden tot een groter groeiende beweging van vernieuwing naar een duurzame stad, land en wereld. De transitie naar een circulaire economie en samenleving is niet alleen een technische transitie, het is ook een culturele transitie: mensen moeten leren omgaan met nieuwe technieken en daarbij komende denkbeelden. Het culturele programma op de Ceuvel heeft tot doel om bij iedere bezoeker een zaadje te planten dat uitgroeit tot meer bewustwording rondom duurzaamheid, innovatie en de rol van kunst en cultuur hierin.

Deze visie uit zich heel concreet in duurzame workshops en lezingen. Maar ook arthouse films, muziekavonden en tentoonstellingen die niet direct gerelateerd zijn aan duurzaamheid, vinden plaats op de Ceuvel. Naast een cultureel centrum op het gebied van innovatie en duurzaamheid, wil De Ceuvel ook een plek zijn waar de buurt kan samenkomen en genieten van kunst en cultuur in een circulaire broedplaats.

Contactgegevens

Adres: Korte Papaverweg 2 t/m 6

1032 KB Amsterdam

Website: www.deceuvel.nl

E-mail: info@deceuvel.nl

Tel: (020) 229 62 10

Je ontvangt na aanmelding één keer per week een mail met kwalitatieve artikelen. Dus geen spam waar je niet op zit te wachten. 

Translate »