“Alsjeblieft, proef eens”. Esmee Jiskoot, mede-oprichtster van Café De Ceuvel, reikt ons een eetbaar bloemetje aan. “Smaak van citroen! Mooi hè?” We lopen achter Esmee aan, over het terrein van broedplaats De Ceuvel in Amsterdam-Noord. Het is windkracht 6, het regent en de tijd dringt, want Esmee had allang weer ‘achter de cijfertjes’ moeten zitten. Maar als ze over De Ceuvel vertelt, is niets anders meer belangrijk. En dus krijgen we een complete rondleiding en vertelt ze met passie het hele verhaal.

Café De Ceuvel is onderdeel van de duurzame broedplaats De Ceuvel, die in 2014 werd geopend. De plek is het terrein van voormalige Scheepswerf De Ceuvel. Na het faillissement kwam het braak te liggen en het plan om er een luxe boulevard aan te leggen, was door de financiële crisis niet doorgegaan. De gemeente Amsterdam schreef een wedstrijd uit voor het gebruik van de grond. Een groep architecten maakte het winnende plan voor een ‘cleantech playground’ en kreeg het terrein voor 10 jaar ‘te leen’. Het eerste Nederlandse circulaire kantorenpark De Ceuvel was een feit!  

De Ceuvel community bestaat uit zeventien gebouwen: 16 tot kantoor omgebouwde woonschepen en het café. Esmee loopt voor ons uit over de houten steigers langs de kantoren: oude woonboten die op het droge zijn getrokken. “Een superidee op het gebied van recycling” zegt Esmee daarover. “Er was destijds een overschot aan woonschepen in Amsterdam, om ze af te voeren moest je geld bijleggen. Wij hebben toen woonboten gekocht voor één euro en ze een nieuwe bestemming gegeven.” De woonboten zijn voorzien van onder meer warmtepompen en composttoiletten.  

Voor het interview nemen we met een koffietje plaats in het Metabolic Lab: de plek waar de groentekas van het cafe huist: een greenhouse met aquaponic systeem. Daarnaast is het één van de inspirerende plekken die je zelf kunt huren voor een vergadering of bijeenkomst. 

“Ik ben opgegroeid in een community waar Biologisch-dynamisch eten de norm was.”

We woonden in Bosch en Duin. Mijn ouders begeleidden daar verstandelijk gehandicapten en we verbouwden zelf ons eten. Voedsel verbindt, dat heb ik daar echt ervaren. We hielden ook geweldige oogstfeesten. Al was ik nog klein, ik heb in die periode echt geleerd hoeveel er nodig is voordat bijvoorbeeld een tomaat helemaal volgroeid en gerijpt is. Wat een feest als je hem dan eindelijk kunt eten… die smáák! Heerlijk!”

Gezond voedsel was voor ons de norm, maar niet voor iedereen. Daar kwam ik pas achter toen we waren verhuisd naar Papendrecht. De kinderen daar hadden een spelletje: langs de deuren gaan en om snoep vragen. Snoep, ik kende het tot dat moment nog helemaal niet. Maar ik was 5, ik had er ook geen uitgesproken mening over. Dus ik deed mee. Niet veel later kreeg ik huiduitslag; bleek ik allergisch te zijn voor de kleurstoffen die in snoep zitten. 

Al vrij snel stond voor mij vast dat ik iets goeds wilde doen voor de wereld. ‘Iets’ voor het klimaat en duurzaamheid. Het was me duidelijk dat we om dat te bereiken, radicaal ons voedselsysteem moeten veranderen. Ik had daar gesprekken over met mijn vrienden Toon en Joey. Wij wilden daar graag aan bijdragen, maar dan wel op een leuke manier. Met een plek die inspireert.’ 

“De menukaart van Café De Ceuvel is bijna helemaal plantaardig, maar daar maken we geen reclame mee. Het belangrijkste is dat we kiezen voor de kleinst mogelijke voetafdruk.”

“Ik weet nog dat mijn opa het maar niets vond, dat plan van ons. Hij zei: ‘Een menukaart zonder vlees erop? Dat kan nooit wat worden!’. Maar kijk eens waar we nu staan, na 7 jaar. Onze keuze wordt echter niet bepaald door wel of niet plantaardig eten. We laten onze menukaart afhangen van de impact die we maken op de planeet. Bijvoorbeeld: 99 procent van ons watergebruik zit verscholen in voedsel. Voor het produceren van vlees is veel meer water nodig dan voor de productie van groenten. Dat verschil bepaalt onze keus.” 

“Dat principe zorgt er ook voor dat we kiezen voor lokale biologische leveranciers en door wat het seizoen voortbrengt. Dat betekent ook dat we flexibel moeten zijn. Als een boer ons belt dat hij zoveel kilo bieten voor ons heeft, komt er bietensoep op de kaart. Ik kan het alle restaurants aanraden: zorg dat je flexibel bent, dat je iets op je kaart hebt waarmee je kunt ‘schommelen’.” 

“Soms maken we een statement op onze menukaart. Je kunt bij ons een ‘gewone’ cappuccino drinken, maar een cappuccino met havermelk is goedkoper!

Zoals zoveel plaatsen in Amsterdam-Noord, is de grond van De Ceuvel zeer vervuild. Normaal gesproken worden dit soort plekken afgegraven, de grond afgevoerd, vermengd met schone grond en elders weer uitgestort. “In feite verplaats je daarmee het probleem. Hier doen we het anders: met de beplanting willen we de vervuiling verminderen. Dat heet fytoremediatie. Bepaalde plantensoorten zoals wilgen en grassen nemen de zware metalen uit de grond op. Zo willen we de grond na de afgesproken 10 jaar schoner achterlaten dan we hem aantroffen. Al hopen we dat we hier nog veel langer mogen blijven natuurlijk.” 

“Maar of de Ceuvel hier uiteindelijk blijft of niet; het gaat erom dat we met dit experiment iets in gang zetten. Wat mij betreft wordt dit idee overal overgenomen. Graag zelfs! Ons doel is veel groter dan de plek. Deze movement mag zich over de hele wereld verspreiden.”

Door YVONdst Tekst & Beeld, voor EARTH LABEL

Contactgegevens

Adres: Korte Papaverweg 2 t/m 6

1032 KB Amsterdam

Website: www.deceuvel.nl

E-mail: info@deceuvel.nl

Tel: (020) 229 62 10

Je ontvangt na aanmelding één keer per week een mail met kwalitatieve artikelen. Dus geen spam waar je niet op zit te wachten. 

Translate »

Pin It on Pinterest

Share This