Once upon a time was er eens een vrouw die het een geweldig idee leek om ‘s weekends bij mensen thuis een krat vol lekkere, lokale en verse producten te laten bezorgen. Ingrediënten voor hapjes, een lunch of een uitgebreid diner. In een knus Amsterdams pandje sprak Earth Label met deze maaltijdbox-pioniers.

“Bij ons draait het om eten wat het seizoen biedt. Vers, duurzaam en altijd weten waar het vandaan komt”

De voorloper van de nu zo populaire maaltijdbox wordt geboren in 2010. Eefje Brugman rijdt door Amsterdam om groenten, zuivel, brood en jammetjes in houten kratten te bezorgen bij een klein groepje abonnees. Naast verse seizoensproducten die zo van het land komen, levert Eefje recepten mee om mensen wat inspiratie te geven. Gewoon lekker kokkerellen op een vrije zaterdag. 

Vandaag zitten we met Tessa en Eline aan een houten keukentafel in hetzelfde pand waar de reis ooit begon. Zonder Eefje, die in 2017 tot onze spijt zeer onverwachts overleed. “Eefjes weekendkrat heeft in de loop der jaren gezelschap gekregen van meerdere varianten. Zo kun je nu ook kiezen voor de gemakskrat of de snelle gezinskrat. Maar laat je niet verwarren door deze namen: bij De Krat vinden we dat koken en eten niet altijd snel snel snel moet.”

“De grote bedrijven die maaltijdboxen leveren doen dit niet met het idee dat koken iets fijns kan zijn, maar vanuit de hype dat iedereen het altijd te druk heeft”

De recepten die je vindt in de kratten kosten gemiddeld 30 tot 45 minuten aan bereidingstijd. “Wij zijn het er gewoon niet mee eens dat er in de maatschappij een idee heerst dat niemand tijd heeft. Het snijden van verse groenten is nou eenmaal wat bewerkelijker. Maar betekent dat dan dat je daarom nooit meer verse pompoen uit de oven kunt eten?” De compromis? In iedere doordeweekse krat zit één snelle maaltijd. Wel met veel groenten en altijd volgens het seizoen. 

Wat er wekelijks in de kratten zit is een verrassing. “We bieden bewust niet de keuze tussen verschillende menu’s. Misschien ken je bepaalde ingrediënten niet, maar door ermee te leren koken stimuleren we een divers voedingspatroon. Zo ontdek je nog eens iets nieuws! Wel kun je natuurlijk kiezen tussen een vegetarische of een vlees-en-viskrat.” 

“Een klant vertelde eens dat hij door de vele verschillende producten in onze krat goed heeft leren koken. De Krat is eigenlijk ook een goedkope kookcursus!”

Dit jaar streeft het aantal abonnees op de vega-krat de vlees-en-viseters voorbij. “Die stijgende lijn was al een paar jaar zichtbaar, maar sinds corona lijken mensen zich plotseling nog bewuster van de impact van gezonde voeding en hun voedselkeuzes op het milieu.” De kratten van De Krat worden hergebruikt. En betreft verpakkingen en duurzame logistieke stromen wordt er continu gezocht naar oplossingen die zo ecologisch mogelijk zijn. “Als het even kan gebruiken we geen plastic, maar bij veel bladgroenten is deze bescherming noodzakelijk. We onderzoeken momenteel de omschakeling naar afbreekbaar plastic, dat is alleen makkelijker gezegd dan gedaan. Dit punt staat in ieder geval hoog op onze agenda.”

De Krat is niet zomaar leverancier van maaltijdboxen. Doordat de prioriteit ligt bij duurzaam, lokaal en seizoensgebonden zijn de relaties met bijvoorbeeld agrariërs en bakkers, maar ook met klanten persoonlijk en bijzonder. “Je vindt op de achterkant van onze recepten altijd inspirerende verhalen over de oorsprong van de producten in jouw krat. Courgettes met hagelschade die de supermarktschappen niet halen, maar prima geschikt zijn voor soep. Of een innovatieve teler die duurzame citroenverbena verbouwt. Heerlijk om thee van te zetten of te gebruiken in een dressing.”

“Onze klanten zijn zulke lieve, positieve mensen. Ze zijn loyaal en denken echt met ons mee”

Deze hechte connecties zorgen ook voor een dilemma richting de toekomst. “Enerzijds willen we graag zoveel mogelijk mensen bereiken en laten genieten van eerlijke seizoensproducten. Anderzijds zien we het belang van de mooie verhalen van kleinschalige telers die het productievermogen niet hebben om ons te voorzien van driemaal zoveel voedsel.” Eén wens die De Krat in de komende jaren graag realiseert staat vast. “Het zou superleuk zijn als we over een tijdje ook een volledige vegankrat kunnen aanbieden!”

Door Letterdief, voor EARTH LABEL

Contactgegevens

Adres: Copernicusstraat 47,

1098 JD, Amsterdam

Website: www.dekrat.nl 

E-mail: info@dekrat.nl

Tel:+3120 6930110

Groepsfoto: Pieter Wouters: pwphotography.nl

 

Je ontvangt na aanmelding één keer per week een mail met kwalitatieve artikelen. Dus geen spam waar je niet op zit te wachten. 

Translate »

Pin It on Pinterest

Share This