Zeewier. De gedachte aan het eten ervan doet veel mensen walgen. Onterecht, vertelt Toine Wilke, alias De Zeewierman. Zeewier biedt juist de oplossing voor ons globale voedselprobleem.

Tijdens zijn bachelor biochemie leert Toine over een belangrijke natuurwet: alles is circulair. Maar dit geldt niet voor onze voedselvoorziening. We gebruiken de aarde op en er gaat in de Westerse wereld iets fundamenteel mis. De vraag hoe we dit kunnen oplossen houdt Toine bezig. 

Wanneer hij een jaar later door Indonesië reist vindt hij zijn antwoord. In het water, bij een zeewierboerderij. “Ik gaf les op een schooltje in een dorp waar nooit buitenlanders kwamen. Als westerling was ik daar echt een bezienswaardigheid en dat kostte best veel energie. Om even alleen te kunnen zijn trok ik me terug in de zee en daar bevond zich een zeewierboerderij. Toen ik erachter kwam welke rol de boerderij speelde in de community viel alles op z’n plek.”

 “De disbalans in onze bodem op het gebied van fosfaat en nitraat kunnen we herstellen door het verbouwen van zeewier”

Zeewier bevat essentiële voedingsstoffen zoals omega 3, vezels en eiwitten. “We eten superongezond. Leven van enkel landbouw is niet voldoende, om goede stoffen binnen te krijgen hebben we ook de zee nodig. Ons lichaam reageert veel beter op puur eten, dan wanneer we supplementen slikken.” Met een master voedingskunde in the pocket begint Toine te experimenteren in de keuken. Uit zeewier, linzen, ei en groene curry tovert Toine een homemade zeewierburger op tafel. “Mijn vrienden vonden ‘m echt lekker, maar die kunnen me wat. Ik wilde weten wat het bij andere mensen deed!” Om dit te weten te komen reserveert Toine een kraampje op Surfana festival en binnen twee uur heeft hij zijn honderd burgers uitverkocht. 

Niet veel later boekt de zeewierburger een volgend succes. Albert Heijn wil met Toine in zee om zijn burger op de markt te brengen. “Fantastisch natuurlijk! Maar dan begint het echte werk pas. Je hebt je burgers verkocht, dan moet je ze gaan produceren.” Het vinden van een geschikte fabriek en de juiste grondstoffen duurde uiteindelijk een jaar. Begin 2018 lagen Toine’s zeewierburgers met de merknaam Sea Green in de schappen.

“Mijn missie is het weghalen van de drempel voor mensen om zeewier te gaan eten”

De verkoop van de burgers begint voortvarend, maar in de loop van het jaar blijkt dat er niet aan de verwachtingen wordt voldaan. De deal met Albert Heijn wordt stopgezet en Toine probeert het vervolgens bij de lokale horeca. “Drie maanden lang fietste ik hele dagen door Amsterdam om mijn burger bij restaurants aan te prijzen. Weet je hoeveel er uiteindelijk interesse hadden? Nul.” Toine kijkt terug op een zware periode. “Het was de nachtmerrie voor iedere ondernemer. Je niet meer kunnen focussen op je eigen business, maar weer uurtje factuurtje.” 

“When you’re losing, the good stuff is going to happen. Dan beginnen er dingen te gebeuren vanbinnen”

Terwijl hij bleef proberen zijn Sea Green producten via andere kanalen aan de man te brengen, reed Toine trekker, tuigde hij kerstbomen op en sjouwde hij plantenbakken. “Er ontstonden wat deals, maar de inkomsten zouden pas maanden later volgen.” En toen kwam corona. “Dit was eigenlijk het moment waarop ik me realiseerde dat ik gewoon met zeewier bezig wilde zijn. Of dat nou in de vorm was van de burger of iets anders, mensen bewust maken van de magie van zeewier is mijn passie, dat hoort bij me!”

“Eerst kwam de dip, toen de Plus 😉

Als The Seaweedman verzorgt Toine nu lezingen, TED Talks, kookworkshops en zeewierwandelingen. “Soms komt een heel goed idee net te vroeg of te laat. Ondernemen is ook een kwestie van geluk.” Met zijn nieuw hervonden drive kan Toine ons ook meedelen dat er binnenkort weer een aantal burgers in de supermarkt ligt, ditmaal bij Plus. “Het gaat om een twee duurzame visburgers met zeewier. We werken samen met Fish Tales, dat zich sterk inzet voor duurzame visserij. De burger bevat meer wier dan dier, want dat is hoe wij het voedsel van de toekomst zien.”

“Ga er gewoon voor, wees niet bang. Met elke stap kom je dichterbij wie je bent”

Door Letterdief, voor EARTH LABEL

Contactgegevens

Website: zeewierman.nl

Contact: toinewilke@gmail.com

Tel: +31611466145

Instagram: Zeewierman

Facebook: Seagreen

Linkedin: Toine Wilke

 

 

 

Je ontvangt na aanmelding één keer per week een mail met kwalitatieve artikelen. Dus geen spam waar je niet op zit te wachten. 

Translate »

Pin It on Pinterest

Share This