Op een herfstachtige maandagmiddag fietsen we richting de Pijp voor een interview met DIYS Soap. De eerste opmerking van voorbijgangers in de winkel is altijd “wat ruikt het hier lekker!” En dat snappen wij maar al te goed, want bij binnenkomst worden we direct verwelkomt door een heerlijke geurenmix van lavendel en citrus, die we zelfs met ons mondkapje goed kunnen ruiken. Voor we aan het interview beginnen, rondt eigenaresse Erica wat laatste voorbereidingen voor een workshop af. Dit geeft ons de gelegenheid om vast even rond te kijken. Het is duidelijk. We zijn in een snoepwinkel vol natuurlijke verzorgingsproducten!

Erica is 5 jaar geleden begonnen met een webshop en het begin van DIYS Soap is tweeledig. “Mijn dochter heeft vanaf haar geboorte al een heel moeilijke huid. Ik had moeite om voor haar een goed huidverzorgingsproduct te kopen; ze kan echt nergens tegen. De hormoonzalf van de huisarts wilde ik niet te veel gebruiken, dus toen ben ik zelf onderzoek gaan doen en heb ik mijn eerste crème gemaakt van kokosolie, shea boter en amandelolie. Dat werkte zo goed! Zo kon ik haar op een preventieve manier helpen. Als ik dat blijf smeren blijft haar huid goed en hebben we geen hormoonzalf meer nodig.”

Een andere drijfveer was duurzaamheid. “Ik merkte dat ik in mijn eigen badkamer (ik heb twee dochters met allebei heel mooi en heel veel haar) vaak een opeenstapeling van lege shampoo- en conditionerflessen telkens weer weg moest gooien. Flessen die nog heel goed te gebruiken waren. Waarom gebruiken we die niet veel vaker dan 1 keer?”

Daarom kun je ook in de DIYS Soap shop je eigen fles komen vullen. “Je kunt het zo gek niet bedenken, van eerder gebruikte shampoo flesjes tot bierflesjes, ik heb alles wel eens voorbij zien komen. Dus wat je ook nog thuis hebt staan, spoel het goed om en kom hem in de winkel vullen met shampoo, douchegel of conditioner. Ik heb ook producten in potjes. Die potjes kun je komen terugbrengen. Ik zorg er dan voor dat ze goed gereinigd worden en dan kun je een korting krijgen op jouw volgende aankoop. Ik probeer dus zo circulair mogelijk te zijn.” 

“We proberen ook de refill online aan te kunnen bieden. We zijn op zoek naar oplossingen dat de klanten hun verpakkingen kunnen terugsturen naar ons, zodat we de verpakkingen kunnen reinigen en weer vol kunnen opsturen. We blijven ons gelukkig bezighouden met innovatie.”

Gelukkig is het meebrengen van je eigen flesje voor een refill tegenwoordig wat meer geaccepteerd, maar 3 jaar geleden toen Erica begon was dat nog niet het geval.  

“In 3 jaar tijd is er zo ontzettend veel veranderd! In het begin waren mensen zelfs soms geïrriteerd. Ze begrepen het concept niet, maar gelukkig is duurzaamheid tegenwoordig veel meer gesprek van de dag.”

“Hopelijk kunnen we in de toekomst kijken naar een grotere ruimte, zodat we de productie wat kunnen opschalen. Daarnaast hoop ik echt dat er een fysieke winkel kan blijven bestaan. We moeten even afwachten wat de huidige situatie omtrent Covid gaat brengen, maar ik geloof echt dat mensen elkaar fysiek moeten kunnen ontmoeten en dat dat ook heel veel waarde geeft. “

“Dat Covid nu om de hoek is komen kijken voelt denk ik iedere onderneming wel. Ik gaf bijvoorbeeld veel workshops, maar dat is op het moment veel minder. Daarnaast is de winkel veel rustiger, maar de positieve kant daaraan is natuurlijk wel dat de webshop weer een boost heeft gekregen. Het maakt je ook wel creatief, want zo bieden we bijvoorbeeld nu ook workshops online aan. En zo had ik laatst iemand uit België, die de workshop online kon volgen, die natuurlijk weer niet zo snel fysiek mee zou hebben gedaan” 

“Het zou geweldig zijn als nadenken over duurzaamheid, wat wij eigenlijk al jaren doen, nog meer mainstream gaat worden. Dat je niet meer zonder erbij na te denken een fles aanschaft en meteen weer weggooit.”

“Onze grootste doelstelling is eigenlijk anderen te inspireren dat je met heel kleine stapjes al een groot verschil kunt maken. En die kleine stapjes hoeven helemaal niet zo moeilijk te zijn. Het is helemaal niet realistisch om van mensen te gaan verwachten dat ze alles zelf gaan fabriceren, maar ik hoop dat mensen meer doorkrijgen dat sommige dingen wel heel makkelijk zelf te maken zijn. Neem bijvoorbeeld schoonmaakmiddel. Heel erg makkelijk zelf te maken, veel beter voor de gezondheid, het milieu, jouw portemonnee en het scheelt ontzettend veel plastic. Als men nu zou weten hoe ze dat zelf kunnen maken en erachter komen hoe gemakkelijk dat in je leven in te passen is dat scheelt al zo ontzettend veel! Of gewoon je fles opnieuw komen vullen, zodat je geen verpakking verspilt. We willen mensen graag enthousiasmeren en het gevoel meegeven dat ze ook heel veel zélf kunnen.”

Door Kim Goed, voor EARTH LABEL

Contactgegevens

Adres: Van Woustraat 48, 1073 LM Amsterdam

Website: www.diysoap.nl

Je ontvangt na aanmelding één keer per week een mail met kwalitatieve artikelen. Dus geen spam waar je niet op zit te wachten. 

Translate »

Pin It on Pinterest

Share This