Koop je in een willekeurig Nederlands winkeltje een duurzaam product? Grote kans dat het bij Eco-Logisch vandaan komt. Tijdens een inspirerend gesprek vertelde eigenaar Rob Bos ons het bijzondere verhaal achter dit bedrijf.

 

“Als duurzame ondernemer loopt je constant voor de troepen uit”

Je bent decorontwerper en je hebt een meesterwerk gebouwd. Een replica van de Sixtijnse Kapel van twintig bij veertig meter. Maar niemand wil het hebben. Zelfs niet gratis. Wat doe je dan? Rob Bos, drijvende kracht achter het Amsterdamse Eco-Logisch bedacht de oplossing. Hij opent een vrijplaats waar creatievelingen hun gang kunnen gaan zonder inkomsten te hoeven genereren en stelt het decor daar beschikbaar voor wie het kan gebruiken. Een prachtig voorbeeld van recycling. Deze gebeurtenis is inmiddels twintig jaar geleden, maar aan ondernemersgeest en idealisme ontbreekt het Rob nog steeds niet. Integendeel. Hij koos nooit voor de makkelijkste weg. Met duurzaamheid als uitgangspunt liep Rob constant voor de troepen uit. Dat valt niet altijd mee in een samenleving waarin weinig mensen bereid zijn meer te betalen voor eerlijke producten. Soms uit noodzaak, vaker uit onwetendheid.

Toen een kennis hem vertelde dat voor decorbouw massa’s tropisch hardhout worden gebruikt schrok Rob zich een hoedje. “Alsof ik door de bliksem getroffen werd.” Dit moest anders kunnen. Tevergeefs zocht Rob in Nederland naar alternatieven. Uiteindelijk kwam hij terecht bij een bedrijf in Spanje. Gepassioneerd en vol goede moed dook Rob in een nieuw avontuur. Met de geïmporteerde, duurzame materialen uit Spanje begon hij een eigen bouwmarkt. “Wat ik totaal niet zag aankomen was dat timmerlieden en schilders helemaal niet zaten te wachten op ecologische producten. Ze gebruikten al jarenlang hun vertrouwde materialen en ik kreeg mijn handeltje niet aan de man.” Terugkijkend op zijn vroegere activiteiten horen we Rob vaak het woord naïef gebruiken. Had ik geweten dat… “Duurzaam ondernemen is telkens weer aanlopen tegen een muur. We hebben in Nederland het probleem dat onze overheid geen duidelijke beslissingen neemt over een structurele emissieregeling. Concurreren met de reguliere verkoop is daarom onbegonnen werk. Als een doe-het-zelfzaak potten verf op de markt brengt voor drieëndertig euro zijn wij klaar. Dat is ver onder de kostprijs, daar kunnen we niet tegenop.”

“Vlak voor de crisis in 2008 waren we er bijna. Het prijsverschil tussen reguliere en duurzame producten was toen veel kleiner dan nu”

Niet voor het eerst moest Rob noodgedwongen een andere strategie kiezen. Hij concludeerde dat de kracht van zijn bedrijf lag in het krijgen van producten van A naar B binnen de afgesproken tijd. “Dat lijkt eenvoudig, maar weinigen zijn hier echt goed in.” Eco-Logisch werd een feit en ging zich volledig richten op de distributie van duurzame artikelen. Toenmalige nieuwkomers Dopper en Wakawaka wilden wel met Eco-Logisch in zee en de samenwerking bleek een groot succes. Al snel breidde het werkgebied uit van Nederland naar Europa en vervolgens wereldwijd. Vandaag de dag levert Eco-Logisch voor een scala aan merken aan winkels en supermarkten. “Wat ons uniek maakt is dat wij kleine batches kunnen versturen. Vaak zijn dit dozen met van ieder product maar één artikel. Deze mogelijkheid vind je verder nergens.” Koop je in een willekeurig Nederlands winkeltje een duurzaam product? Grote kans dat dit bij Eco-Logisch vandaan komt. Ook bij particulieren loopt met name de webshop als een trein. “Wat ik het leukste vind aan Eco-Logisch? Dat we alle web- en bestelmodules zelf hebben gemaakt. En dat we daar succes mee hebben. Dat het ons gelukt is.”

Te ver in de toekomst kijken doet Rob niet meer. “Ik was mijn tijd altijd vooruit in de ideeën die ik had en kreeg daarmee zo vaak het deksel op mijn neus. Met duurzame initiatieven boks je altijd tegen de grootmachten op. We moeten realistisch zijn. Zolang van hogerhand geen prioriteit gegeven wordt aan duurzaamheid blijven onze prijzen hoger en blijft onze doelgroep dus beperkt. Het is ontzettend belangrijk om mensen eerlijke informatie te geven over producten en te laten zien waarom wij doen wat we doen. Daar kan Earth Label ons bij helpen.” 

Door Letterdief, voor EARTH LABEL

Contactgegevens

Adres: van Slingelandtplein 9,

1051 DD  Amsterdam

 

Website: www.eco-logisch.nl

E-mail: info@eco-logisch.nl

Tel: 020-6823707

Facebook: Ecologisch Amsterdam

Instagram: eco-logisch

Je ontvangt na aanmelding één keer per week een e-mail met kwalitatieve artikelen. Schrijf je nu in en ontvang als eerste het Karma-Hartjes systeem.

Translate »

Pin It on Pinterest

Share This