James komt ons al tegemoet wanneer we het prachtige terrein van de Ecoring oplopen. De Ecoring is open en ontvankelijk. Iedereen kan komen aanwaaien. En deze open en positieve vibe is direct te voelen. Op dit moment zijn er twee locaties, een stuk grond bij station Spaarnwoude en bij het Tennispad, maar uiteindelijk zou het mooi zijn om meer stukken land rondom Haarlem te kunnen inrichten. Het oorspronkelijke idee is dat er eigenlijk een ‘ring’ om de stad ontstaat. Dat op meerdere plekken op fietsafstand van de stad stukken grond bebouwd kunnen worden en iedereen vanuit de stad makkelijk toegang heeft tot een gemeenschapstuin.

We zijn bij het voormalige voetbalcomplex aan het Tennispad in Haarlem. Een stuk grond dat al jaren lag te verpieteren en nu de zonnebloemen, fruitbomen en bloemkolen de aarde kleuren. Een stuk grond dat ze van de Gemeente mogen pachten om de Ecoring samen te verwezenlijken. We spreken met James, Linda, Carla, Gerard en Bram; allemaal initiatiefnemers en vrijwillers bij de Ecoring.

Een aantal jaar geleden valt het James enorm op dat er zoveel jongeren zijn, die met een gebogen nek op hun mobiel zitten te kijken. Hij voelt dat het zijn en onze verantwoordelijkheid is om samen iets te doen om deze jongeren weer met elkaar in verbinding te brengen. Hij begint de Karma Kitchen. Een initiatief waarbij er op zondag wordt samengekomen en waarbij er met elkaar wordt gegeten, telkens bij iemand anders thuis. Met dus een grote nadruk op de verbinding van jongeren. James kookt vóór hen en mét hen. En dit is nog steeds een belangrijk onderdeel van de Ecoring.

Linda: “James is echt een perfecte kok! Hij kan fantastisch Indiaas koken.” De bedoeling was om ooit op het land te gaan koken, maar daar is het tot dusver nog niet van gekomen. “In principe komen de ingrediënten in ieder geval wel van het land, maar dat is niet altijd mogelijk. Rijst of pasta bijvoorbeeld, dat kunnen we niet van het land halen.” 

De Karma Kitchen is bijzonder, je geeft namelijk wat je hebt. Jongvolwassenen, kinderen, tieners, maar ook mensen die het wat lastiger hebben of niet hun plek kunnen vinden in de samenleving, eigenlijk is de Karma Kitchen voor iedereen! Linda: “Het is heel belangrijk dat er in ieder geval een dag in de week een goede en gezonde maaltijd voor hen wordt verzorgd.” 

De Ecoring heeft verschillende doelstellingen. Nummer 1 is en blijft ‘kom samen met gelijkgestemden’ daarna volgen ‘doe iets positiefs’, ‘kweek zelf voedsel en ‘deel met anderen’.

Bram en Gerard zijn de bron van kennis voor het land, de planten en de grond. Daar heeft James geen kaas van gegeten. En dat maakt de Ecoring zo bijzonder, dat je een community creëert waarbij iedereen zijn eigen inbreng heeft, zijn eigen expertise en dat je met elkaar samenwerkt om tot zo iets moois te komen. 

Gerard: “Ik krijg zoveel energie van de ontwikkeling van de natuur, dat je ziet dat er vanaf helemaal niets, zoiets moois kan worden opgebouwd. Dat je de stappen neemt, geduld hebt en uiteindelijk de natuur zich weer herstelt.” 

We proberen op een duurzame manier de grond weer zo vruchtbaar mogelijk te maken. Zo hadden we vorig jaar nog ienieminie worteltjes en hebben ze nu al een normale grootte. Maar het gaat nog wel een paar jaar duren voordat de grond echt optimaal is.” 

Je kunt bij de Ecoring een zogeheten oogstaandeelhouder worden. Hoe dat werkt? Je betaalt €150 per jaar en kunt dan het gehele jaar komen oogsten. Hoe fantastisch om zo puur natuur je groenten, kruiden en fruit zelf te kunnen oogsten en te zien waar het vandaan komt! Alles kan en alles mag. Je kunt ervoor kiezen om ook je eigen groenten te planten, maar wil je alleen komen oogsten of zelfs alleen een oogst komen afhalen? Ook dat is mogelijk. Maandag Woensdag en zaterdag zijn de vaste dagen waarop je langs kunt komen. Er zijn nu al 50 ‘aandeelhouders’.

“Als aanvulling op de groentepakketten kunnen mensen dit nu ook aanvullen met verschillende kruiden. In de kas staat ook altijd een bord met welke groente geoogst kunnen worden. Het idee is dat mensen mee nemen wat ze nodig hebben. Wanneer mensen groenten gaan opslaan verliest het natuurlijk zijn waarde, dan ga je voorbij aan het hele idee van super verse groente.” vervolgt Gerard. 

“Er is het hele jaar door wel iets om te oogsten. Vorig jaar hadden we eind van het seizoen nog volop spruitjes, boerenkool en palmkool bijvoorbeeld.” Vult Carla aan. 

We lopen ondertussen verder en we zien overal dezelfde bloemen staan. “Dat is zonnehoed.” Zegt Gerard. “Het duurt 2 jaar voordat ze gaan groeien, dat wisten wij ook niet, maar nu staan ze dus allemaal in bloei. Het is een natuurlijk antibiotica.” 

Carla: “En het zou fantastisch zijn als we iemand kunnen vinden of tegen het lijf lopen die er iets mee kan doen. Die er tincturen van kan maken bijvoorbeeld. Het zou te gek zijn als mensen het leuk vinden om jam te maken of op een andere manier hun expertise in kunnen zetten. Als dat ontstaat doordat mensen hier langskomen en graag willen participeren is dat fantastisch.” 

Bram sluit af, “We pachten dit stuk grond natuurlijk van de gemeente en een doemscenario voor ons zal zijn dat we hier weer weg moeten. We zoeken naar mogelijkheden dat we hier kunnen blijven. Het heeft eigenlijk geen agrarische bestemming. Maar we zijn meer dan dat. We zijn absoluut geen volkstuin, we zijn een gemeenschapstuin, je beweegt, je verbouwt en het heeft een sociale impact. Mensen komen graag hier. Sommigen oogstaandeelhouders spreken hier af, gaan eerst even bijkletsen, misschien wat eten, oogsten en dan gaan ze weer naar huis. Een nieuwe manier van tuinieren in de stad. En ik geloof ook dat dat de toekomst is. Samen doen, samen werken, samen verbouwen en samen oogsten.”

Door Kim Goed, voor EARTH LABEL

Contactgegevens

Address: Schalkwijkerstraat 36, 2033 JH Haarlem

Website: www.ecoring.nl

E-mail: info@ecoring.nl

Tel: 06 – 40775911 Bram Derckx (Tuinder)

Je ontvangt na aanmelding één keer per week een mail met kwalitatieve artikelen. Dus geen spam waar je niet op zit te wachten. 

Translate »

Pin It on Pinterest

Share This