Mode: één van de meest verwoestende industrieën van onze tijd. We kopen 60% meer kleding dan vijftien jaar geleden en meer dan de helft daarvan eindigt binnen een jaar ergens op een vuilnisbelt. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de mensen die worden uitgebuit om onze spijkerbroeken en t-shirts te maken. Hoog tijd voor verandering dus! Gelukkig zien we mooie initiatieven van bedrijven die het anders doen, maar de omvang van de vervuiling vraagt om een grootschalige aanpak. Earth Label had een gesprek met Anne-Ro Klevant Groen van Fashion for Good, dat hier de schouders onder zet. 

Fashion for Good is een innovatieplatform én een museum. Het werd in 2017 opgericht door een groep mensen uit de Laudes Foundation (voorheen de C&A Foundation). De ambitie van Fashion for Good liegt er niet om, namelijk de héle mode-industrie verduurzamen. Dat lijkt een onmogelijke taak, maar al in de eerste 3 jaar zijn bijzondere resultaten geboekt. 

“We zien veel grote merken die wel beter wíllen, maar nog niet beter ‘doen’”, vertelt Anne-Ro. “Tegelijkertijd zijn er veel kleine start-ups met innovatieve ideeën en duurzame oplossingen. De connectie tussen die twee groepen ontbrak nog en daar wilden wij iets aan veranderen. Het innovatieplatform binnen Fashion for Good helpt start-ups. Dat doen we bijvoorbeeld met juridisch advies, impact assessments en met het vinden van investeerders. We hebben grote, bekende merken gekoppeld aan deze mooie initiatieven. Het is belangrijk dat bekende merken deze innovaties omarmen, want juist dan kunnen we veel impact maken.”

“We zullen altijd kleding blijven dragen. Daarom kunnen we maar beter kijken hoe we al die grote labels zo snel mogelijk kunnen veranderen.”

Het was al snel duidelijk dat Fashion for Good eerst het ‘huiswerk’ moest hebben gedaan, voordat de grote merken overtuigd zouden raken en voordat grote impact kon worden gemaakt op het publiek. Het eerste jaar zijn ze daarom vooral bezig geweest om de fundering van Fashion for Good vorm te geven. “We moesten laten zien dat we de kennis in huis hebben” zegt Anne-Ro. “En dat is niet alleen kennis van mode, want sommige baanbrekende nieuwe technologieën die de mode kunnen verduurzamen, komen uit hele andere industrieën. Veel kennis wordt gedeeld op conferenties en seminars. We hebben goed gekeken waar branchegenoten elkaar ontmoeten. Bijvoorbeeld op ‘Future of Fabrics’ in Londen of Copenhagen Fashion Summit. Op die plekken zijn we gaan scouten en onze kennis gaan delen.”

“Met het innovatieplatform kunnen we het aanbod verduurzamen. Maar als consumenten blijven kopen zoals ze nu doen, verandert er nog steeds niks.”

“We willen naast het aanbod, ook de mindset van de consument positief beïnvloeden. Dat doen we met ons interactieve museum in Amsterdam. In het museum ontdek je de verhalen achter je kleding, wie het nu eigenlijk maakt en wat ‘fast fashion’ is. Maar ook welke nieuwe technologieën er zijn en hoe je zelf je eerste stappen kunt zetten in de richting van duurzamer koopgedrag.” 

“Ook zijn systemen voor verbetering vatbaar. Zo deelt de mode-industrie heel weinig van hun kennis. Om dat te veranderen, hebben wij de ‘co-working space’ georganiseerd: mensen met dezelfde missie delen hun kennis met elkaar. Wij doen dat zelf ook: alles wat we leren, is gratis beschikbaar in de vorm van rapporten en artikelen op onze website. We organiseren conferenties, evenementen en workshops. Niet alleen voor vakgenoten, maar ook voor de consument.”

Anne-Ro is zelf sinds 2018 bij Fashion for Good en is verantwoordelijk voor marketing en communicatie. “Eigenlijk was ik al op zoek naar Fashion for Good toen ze nog niet bestonden”, vertelt ze. Anne-Ro heeft een journalistieke achtergrond: “Ik houd van verhalen vertellen, dus ging ik journalistiek studeren. Maar eigenlijk ben ik al heel mijn leven met kleding bezig. Als kind wist ik precies wat ik aan wilde en ik deed al jong modellenwerk.”   

“Ik wilde de nieuwe Anna Wintour worden. Tot ik stage ging lopen bij moderedacties, toen was dat meteen over. Maar de wens om verhalen te vertellen bleef.”

Anne-Ro ging aan het werk als PR manager en marketeer, onder meer bij grote modemerken als Tommy Hilfiger en Karl Lagerfeld. “Langzamerhand begon ik te zien hoe negatief de impact was van de mode op het milieu. Naarmate ik ouder werd, groeide de wens om iets toe te voegen aan de wereld.” 

Bij Fashion for Good kan Anne-Ro nog steeds verhalen over mode vertellen. “Maar nu hoef ik geen merk meer te pushen. Ik vertel verhalen aan de consument, probeer ze te inspireren naar ander gedrag over te stappen en ik vertaal de verhalen van technische innovaties naar begrijpelijke verhalen. Ik krijg veel energie van de mensen die ik ontmoet en hun enthousiasme: zowel van de startups met hun fantastische ideeën als van de leuke reacties van consumenten over onze events of tentoonstellingen.”

“Wat zo mooi is aan Fashion for Good: we richten ons op oplossingen en op alles dat we wél kunnen doen, in plaats van met een vingertje te wijzen.”

Fashion for Good heeft grote plannen voor de toekomst. “Grote merken recyclen over 5 jaar op een heel ander niveau dan nu”, zegt Anne-Ro. “Daar draaien we nu pilots voor. Er komen oplossingen voor recycling van chemicaliën en van grondstoffen. Daarnaast hoop ik dat we tegen die tijd een reizende tentoonstelling hebben en een tweede museum op een andere plek in de wereld. En ik hoop dat mensen meer mindful kleding kopen. Dat het niet meer gaat om het merk, maar om het verhaal en de emotie bij een kledingstuk. Bijvoorbeeld: een t-shirt dat van gerecyclede visnetten is gemaakt, of de trui van mijn opa die ik al 20 jaar heb.”

“Over 5 jaar zijn we groter, bekender, zijn er meer duurzame producten op de markt, is onze impact op het milieu verbeterd en weten meer mensen wat ze kunnen doen om een verandering teweeg te brengen.”

Het ultieme doel is natuurlijk dat we uiteindelijk niet meer nodig zijn. Dan is de mode een circulaire industrie en worden er geen mensen meer uitgebuit. Dat is een uitdaging, geen idee of het gaat lukken. Maar daar werken we wel naartoe. Jammer genoeg heb ik dan geen droombaan meer, maar dat is dan maar zo”, zegt Anne-Ro. En daarna lachend: “I’ll sacrifice myself for the planet!”

Door YVONdst Tekst & Beeld, voor EARTH LABEL

Contactgegevens

Adres: Rokin 102, 1012 KZ Amsterdam

Website: www.fashionforgood.com

Tel: +31 20 261 9680

Je ontvangt na aanmelding één keer per week een mail met kwalitatieve artikelen. Dus geen spam waar je niet op zit te wachten. 

Translate »

Pin It on Pinterest

Share This