Fruittuin van West is een biologisch dynamische boerderij waar fruit wordt geteeld. Maar met die uitleg doe je ze eigenlijk veel tekort. Als bezoeker kun je hier nog veel meer: fruit plukken, leren over duurzaam voedsel, vrijwilligerswerk doen, een ruimte huren, paddenstoelen en witlof oogsten, samenwerken, bio-winkelen, trouwen, varkentjes aaien, vergaderen, fruit kopen, je verwonderen, koffiedrinken, pizza eten…. Ben je er nog?! Kortom, de mogelijkheden zijn eindeloos.

Earth Label heeft een gesprek met één van de oprichters, Lisan Sturkenboom. Samen met haar man Wil startte ze in 2014 de Fruittuin van West in Amsterdam, nadat ze hun fruitteeltbedrijf in Dronten hadden verkocht. En dat ging niet zomaar! “Nadat Wil het fruitteeltbedrijf van zijn vader had overgenomen, hebben we het veranderd naar biologisch dynamische fruitteelt” vertelt Lisan daarover. “We wilden het bedrijf niet verkopen aan een boer die vervolgens met kunstmest zou werken. Uiteindelijk hebben we zelf iemand benaderd die óók biologisch dynamisch wilde werken.”

“We hadden een mooi biologisch bedrijf in Dronten. Maar de wereld is groter dan de polder.”

“Wil is iemand die ideeën achter elkaar eruit poept. Ikzelf heb meestal iets langer nodig. Maar hij had een droom om ooit een bedrijf als dit op te zetten in een stad. In die periode hebben we ook nog een half jaar door Europa gereisd met onze kinderen. Tijdens die reis hebben we veel bedrijven bezocht en ideeën opgedaan. Vlak daarna, rond 2011 hebben we de eerste serieuze contacten gelegd met de gemeente Amsterdam.”

“Aanvankelijk lukte het ons om dit stuk grond, 6,5 hectare in voortdurend erfpacht te krijgen. Dat vind ik eigenlijk een wat gekke constructie, maar in Amsterdam is het wel de beste optie die je kunt krijgen. In 2014 zijn we begonnen met de aanplant, helemaal ‘from scratch’. Terwijl op dat moment zelfs onze bouwvergunning nog onzeker was.”

“We hebben hier onze droom gebouwd, precies zoals we hem ooit op papier hadden gezet.”

“We zijn enorm blij met de samenwerking met de Gemeente Amsterdam. We zijn ondernemers, dus subsidies hebben we niet nodig. Wel hulp met alle regeltjes en een tijdelijke woning. Daar zijn we heel goed mee geholpen.” 

Fruittuin van West is een bedrijf met uiteenlopende activiteiten, maar de biologische fruitteelt blijft het belangrijkste.“Voor ons stond voorop: we blijven boer en we blijven biologisch dynamisch. We worden geen kinderboerderij”, zegt Lisan. Dat betekent dat ze de lat hoog leggen. “Ook collega-boeren moeten worden verrast door wat ze bij ons vinden. Naast de fruitteelt hebben we een biologische winkel met een volledig assortiment, ook aanbod van die collega-boeren. Het is een goede, grote winkel met een café erbij. Je kunt hier ook feesten en partijen geven en daarnaast hebben we een educatie-afdeling waar we samenwerken met diverse opleidingen. En we geven workshops.”

We werken op ons terrein samen met andere organisaties. Bijvoorbeeld Pluk! Groenten van West.” 

Zij hebben een iets andere constructie dan wij. Bij ons kun je fruit plukken en daarvoor een bedrag betalen, zij werken met leden. Alleen als je lid bent, kun je gedurende het seizoen elk weekend groenten en kruiden oogsten.”

“We hebben tijdens de Coronacrisis geen gebruik hoeven maken van overheidsregelingen en we hebben gelukkig iedereen aan het werk kunnen houden. De horeca kon natuurlijk niet draaien en coronaproof paddenstoelen oogsten gaat ook niet. Maar we hebben zo’n brede opzet als bedrijf, dat we genoeg rek hebben. Daar zijn we erg blij mee.”

De meeste energie krijgt Lisan van de mix aan mensen die dagelijks op de Fruittuin van West te vinden is. “Niet alleen de medewerkers en de stagiaires, maar ook bezoekers. We hebben op een dag meerdere koffiemomenten waar teams samenkomen. Het boomgaard-team begint al vroeg, maar rond half tien, als ook de medewerkers van de winkel en het horecapersoneel zijn begonnen, nemen we met een kop koffie samen de dag door. Dit samen kunnen doen met al die mensen, dat maakt het zo waardevol.” 

De komende jaren hoopt De Fruittuin van West meer zelfvoorzienend te worden. “We hebben bijvoorbeeld al eigen water, daarvoor zijn we niet afhankelijk van het waternet. Maar op dit moment hebben we nog geen eigen energie. Ons bedrijfspand heeft geen ‘dak’, dat is gras. We zijn daarom op zoek naar een manier om zonnepanelen te plaatsen.” 

Ook hoopt Lisan dat de Fruittuin van West zijn ‘eigenheid’ weet te behouden. Wat dat betekent? “Dat het niet te gelikt moet zijn. Ik werd onlangs benaderd door een weddingplanner. Hoe leuk dat gesprek ook was, ik kies daar uiteindelijk niet voor. Vooral omdat ik het veel te leuk vind om zélf met een bruidspaar in gesprek te gaan over een mooi feest hier. Maar toch ook een beetje omdat ik bang ben ineens aan een bepaald plaatje te moeten voldoen, aan iets dat wij niet zijn.”

“Een merk van niet-biologische fruitdrankjes dat hier zijn fotoshoot wil doen omdat ze graag onze uitstraling lenen voor hun imago, slaan we af. Maar als ze hier met hun team willen vergaderen, dan zijn ze van harte welkom.”

“Het allerleukst is het als mensen, zowel kinderen als volwassenen, zich verwonderen over wat hier allemaal is. Alleen maar bijzondere dingen. Een wipkip zullen we hier dus niet plaatsen.”

Door YVONdst Tekst & Beeld, voor EARTH LABEL

Je ontvangt na aanmelding één keer per week een mail met kwalitatieve artikelen. Dus geen spam waar je niet op zit te wachten. 

Translate »

Pin It on Pinterest

Share This