Initiatiefnemers Parcival Tiemessen en Singrid van Waarde: “Dit is hét moment om samen de handen uit de mouwen te steken voor een groene stad. Haarlem Cleanup Day gaat een feestje worden!”

Zaterdag 18 september belooft een bijzondere dag te worden. Het is dan Haarlem Cleanup Day en dat ga je in heel Haarlem zien en voelen. In alle wijken gaan mensen de straat op om zwerfvuil op te ruimen. Maar ook zijn er presentaties, workshops, kinderactiviteiten en een talkshow in Restaurant Mama Gaia. En alle Haarlemmers, van jong tot oud, zijn uitgenodigd om mee te doen. Yvonne sprak met de initiatiefnemers van dit bijzondere event, Parcival van Stichting Earth Label en Singrid van Monkabox Haarlem.

“Haarlem Cleanup Day is gebaseerd op World Cleanup Day, dat op dezelfde dag valt”, vertelt Parcival Tiemessen. “In meer dan 180 landen wordt die dag zwerfvuil geraapt. Maar dat niet alleen, ook wordt geanalyseerd wat er precies op straat ligt. Zichtbaar afval, maar ook onzichtbare vervuiling. Deze informatie is van belang om tot duurzame oplossingen te komen voor het enorme afvalprobleem.” 

“Haarlem Cleanup Day moet een feestje worden” vult Singrid van Waarde aan. “Wij zien de dag als aanleiding om exposure te geven aan de initiatieven die er al zijn: mensen en stichtingen die al heel lang, heel hard werken aan een duurzamere stad. Daar van zijn er véél in Haarlem, dat is uniek. Deze dag is voor al die mensen en we roepen alle Haarlemmers op om mee te doen.”

Stichting Earth Label

Parcival Tiemessen is theatermaker en surfleraar die vooral veel educatieve projecten heeft gedaan met kinderen. Een paar jaar geleden maakte hij met zijn vriendin een lange reis door Australië en Nieuw-Zeeland. “Wat me daar opviel, was de manier waarop mensen daar leven: verbonden met de natuur, bezig met duurzame voeding en producten. Toen ik weer terugkwam in Nederland, ben ik geschrokken van het contrast: producten zijn hier verpakt in een dubbele laag plastic, mensen zijn totaal vervreemd van de natuur.” Tegelijk ziet Parcival in zijn eigen wijk mensen die hun best doen om op kleine schaal dingen te veranderen. Daarop ontstaat het idee voor Earth Label: een platform waarop alle duurzame initiatieven bij elkaar komen en in de spotlights worden gezet, om elkaar te versterken en samen de kracht van de community te laten zien aan het publiek.

Monkabox 

Singrid van Waarde is interieur- en productontwerper en daarnaast geeft ze les op de basisschool en is ze community manager bij NMCX, centrum voor duurzaamheid. “Ik ben als ontwerper al 20 jaar bezig met circulair zijn. Ik gebruik dingen opnieuw of geef ze een andere bestemming. Ik gooi zelden iets weg. Bovendien ben ik opgevoed met het idee dat je een snoeppapiertje in de prullenbak moet gooien of desnoods meeneemt naar huis. Maar dat je het in geen geval op straat gooit.” Uit frustratie ging Singrid steeds vaker zwerfafval rapen en stapte op de SUP bij SUPMission. Ze vroeg wat haar basisschoolleerlingen ervan vonden en wat bleek? Als er al zwerfvuil ligt, gooien ze er zelf misschien nog wel wat bij, maar als een plek schoon is, dan gaat de lege snoepzak mee naar huis. Toen Corona zorgde voor nog een nieuw type zwerfvuil, de mondkapjes, vond Singrid het tijd voor actie. En daar was Monkabox.

Singrid: “Het idee van Monkabox is dat kinderen mondkapjes van straat oprapen om ze in de ‘monkabox’ te gooien (‘mon – ka’ staat voor mondkapjes). De kinderen krijgen voor elk mondkapje een stempel op een strippenkaart en voor een volle kaart krijgen ze bij lokale ondernemers een cadeautje.” Op deze manier zijn heel wat mondkapjes van straat geraapt. “Het specifiek rapen van 1 product werkt goed. Nu de mondkapjes langzamerhand weer gaan verdwijnen, gaan we over op iets anders: sigarettenpeuken.”

Parcival: “zoveel mensen gooien gedachteloos hun sigarettenpeuk weg. Bijna niemand weet dat sigarettenfilters van plastic zijn gemaakt en dus heel schadelijk zijn voor het milieu.” 

Voor het Plastic Peukencollectief werd Singrid in Haarlem de kartrekker voor de Landelijke Plastic Peukmeukdag in juli. Singrid: “Daar kwam ik Parcival tegen, die mij aanbood te helpen met de organisatie. Die dag werd een enorm succes. De prijsuitreiking werd gedaan door de wethouder, die verbaasd was over de hoeveelheid verschillende Haarlemse cleanup-initiatieven die erbij waren. “Jullie doen het ècht samen!” 

Singrid: Alle activiteiten en workshops op 18 september zijn vrij toegankelijk. De deelnemers worden wel uitgenodigd om een donatie te doen.”

“Je mag geven wat je de activiteit waard vindt. Doneren kan via een QR-code. De opbrengst wordt besteed aan een duurzamer Haarlem en aan de waardering van alle mensen die daar hun best voor doen”, zegt Singrid. “Want eerlijk is eerlijk: hoewel heel veel vrijwilligers uit idealisme hiermee bezig zijn, niemand wordt natuurlijk écht gelukkig van andermans troep opruimen. Daar mag best eens iets tegenover staan. Deze dag is speciaal voor deze mensen.”

Oceans / Mama Gaia vormt de thuisbasis van Haarlem Cleanup Day. Hier is de talkshow Mama Gaia Talks met interessante gasten en als het je niet lukt om je online aan te melden, kun je je hier last minute registreren voor diverse cleanups en activiteiten. De Gedempte Oude Gracht wordt het centrale punt voor alle kinderactiviteiten. Daarnaast zijn er in alle 21 Haarlemse wijken cleanups en workshops. “Ik wil iedereen uitnodigen om www.earthlabel.org te bezoeken voor alle details en registratie. 

Parcival: “Er gaat zo veel gebeuren tijdens Haarlem Cleanup Day. In elke wijk zijn cleanups en van jong tot oud, iedereen wordt erbij betrokken.” 

“SUPMission gaat de grachten op met de SUPs om plastic te verzamelen, Pinguïn doet dat met de elektrische boot. De Oceans Movement geeft een presentatie en er wordt een documentaire vertoond. Koos de Koala gaat de allerkleinsten voorlezen uit het boek ‘Koos zoekt een huis’ en via AR kun je Koos zien op je tablet. Ook heel leuk: een workshop striptekenen voor kinderen bij Perfect Earth, bij Natalie Wool vilten met overtollig schapenwol en Sûr Atelier doet een workshop waarbij je een eigen oud kledingstuk kunt vermaken tot iets nieuws. En dit is maar een kleine greep, er is nog veel en veel meer.”

Aan het einde van de dag wordt bij Oceans getoond hoeveel afval er is verzameld. Dat gebeurt via een metershoog kasteel dat is gedoneerd door Juttersgeluk. De transparante pilaren zijn hol en kunnen worden gevuld met PET-flessen, peuken enzovoorts. Ook wordt hier het opgehaalde bedrag officieel bekendgemaakt.

De ‘No more plastic – tas’

Behalve via donaties kun je de duurzame initiatieven ook helpen door de aankoop van de ‘no more plastic – tas’. Deze shopper, 100% duurzaam gemaakt van gebruikt bedlinnen, is helemaal gevuld met duurzame producten van lokale ondernemers: van tandpastatabletjes tot duurzame rietjes en tijdschriften. Op deze manier kun je kennismaken met plasticloze alternatieven. De tas is ook te koop tijdens de Makersmarkt.

Coronaregels

Uiteraard is het evenement Corona-veilig opgezet. De activiteiten hebben een beperkt aantal deelnemers. Handig is om je vooraf alvast te registreren via de website; vol = vol. Veel activiteiten vinden plaats in de buitenlucht en alle activiteiten worden meerdere keren gehouden, verspreid over de dag. Zo is er voor iedereen gelegenheid om ergens aan mee te doen.

Singrid: “Ik zie het vaak als ik zelf met een grijper aan het opruimen ben. Mensen die met een roseetje in het park zitten. Ze reageren positief, steken hun duim omhoog wanneer ze ons zien. Nu is ook voor hen de kans om zelf mee te doen en een verschil te maken.” Parcival: “Doe allemaal mee. Dit is het startschot om Haarlem als gemeente op de groene kaart te zetten.”

Door YVONdst Tekst & Beeld, voor EARTH LABEL

Je ontvangt na aanmelding één keer per week een mail met kwalitatieve artikelen. Dus geen spam waar je niet op zit te wachten. 

Translate »

Pin It on Pinterest

Share This