Sex on the Biets, Lettuce get freekeh en de BietBox. Willekeurige namen op de menukaart van HartBiet, het eerste klimaatneutrale cateringbedrijf van Nederland. Nieuwsgierig naar hoe ze dit hebben aangepakt? Earth Label sprak met initiatiefnemers Daan en Karlien.

“Let the biet control your body”, zingt Daan terwijl hij met zijn collega bietensoep opdient. Geïnspireerd op deze rode knollen ontstaat de naam van het café waar Daan en Karlien aan het roer staan. HartBiet is gevestigd in het pand van de Amsterdamse Nieuwe Yogaschool, de plek waar ‘karma yogi’s’ gratis lessen mogen volgen in ruil voor een helpende hand in het café.

Wanneer de yogaschool het café een impuls wil geven met een nieuwe eigenaar is Daan, die op dat moment de boel managet meteen enthousiast. Karlien werkt als karma yogi en is met haar passie voor koken een onmisbare kracht. De twee sluiten de handen ineen. Samen gaan ze HartBiet runnen en houden vast aan het bestaande concept van biologische, vegetarische voeding. “De doelgroep die naar de yogaschool komt eet graag gezonde maaltijden, met warmte en liefde bediend.”

 “Wij serveren ontbijt, lunch en diner met daarnaast raw gebakjes en shakes. Vrijwel alle gerechten zijn binnen tien minuten klaar” Karlien

In 2019 start HartBiet met het verzorgen van bedrijfscatering. In diezelfde periode bezoekt Daan een horecabeurs, waar hij mensen van Giant Leaps spreekt. Giant Leaps is bezig om aan de hand van formules de klimaatimpact van producten te berekenen. “We raakten aan de praat, raakten gefascineerd en kwamen met ons team op het idee om onze catering klimaatneutraal te maken. Dit doen we door te kijken naar zaken als herkomst, ingrediënten en vervoer. Dat levert dan een totaalscore op. Hoe lager de score, hoe minder schadelijk het product is voor het milieu.”

Het overschot aan uitstoot compenseert HartBiet door een vergoeding te betalen aan Trees for All. Zij planten met dat geld bomen aan en neutraliseren op die manier de negatieve impact. Het doneren van dit compensatiebedrag gebeurt op jaarlijkse basis. De keuze om hieraan mee te betalen legt HartBiet bewust neer bij de klant. “Bijna iedereen gaat meteen akkoord. Per bestelling betaal je gemiddeld negentig cent extra, dus dat is geen gigantisch bedrag.” 

“Op onze website vind je de impactscore van jouw maaltijd. We geven onze klanten bij hun bestelling standaard een kaartje mee met informatie over de ingrediënten en de herkomst” Daan

Het allerleukste aan HartBiet vindt Karlien de complimenten die ze ontvangt van conventionele eters die positief verrast zijn door de smaak van hun plantaardige gerecht. Daan benadrukt hoe belangrijk de connectie met klanten is voor HartBiet. “Zo’n tachtig procent is vaste gast. Je kent op een gegeven moment dus bijna iedereen. Je weet welke koffie iemand drinkt en wat iemand bestelt als lunch. Ik maak graag een praatje met mensen. Van die verbinding krijg ik superveel energie!” 

Als allereerste klimaatneutrale cateraar in Nederland weigert HartBiet deze positie te gebruiken als concurrentiemiddel. “We willen juist dat ieder bedrijf ervoor kiest inzicht te creëren in de footprint van hun product. We hopen dat deze aanpak anderen inspireert. Het kost relatief weinig en we doen het met liefde.”

Even dromen over 2023. Karlien en Daan zien hetzelfde voor zich. Nog een cafeetje erbij. Huiselijk, met live muziek en een moestuin. “Een warme plek waar iedereen altijd welkom is.”

Door Letterdief, voor EARTH LABEL

Contactgegevens

Adres: Laurierstraat 109,

1016PL  Amsterdam

 

Website: www.hartbiet.nl

E-mail: info@hartbiet.nl

Tel: +31610164617

Facebook: Hartbiet

Instagram: hartbiet_dnys

Je ontvangt na aanmelding één keer per week een e-mail met kwalitatieve artikelen. Schrijf je nu in en ontvang als eerste het Karma-Hartjes systeem.

Translate »

Pin It on Pinterest

Share This