I am Recycled maakt toffe spullen voor jouw interieur thuis of voor je bedrijf. Echt Nederlands design! En de naam zegt het al: die prachtige ontwerpen zijn gemaakt van oude producten of hergebruikte materialen. Dat is niet alleen duurzaam, het is ook nog eens supermooi.

Behalve de eigenaars van I am Recycled, zijn Michiel en Nanda Player sinds kort ook de trotse ouders van baby Bo. In tijden van Corona en gesloten kinderopvang wisselen ze elkaar zoveel mogelijk af op het werk en thuis. Daarom heeft Earth Label vandaag het gesprek met Michiel alleen. Wij zitten achter ons schermpje in Amsterdam en Michiel in Nijmegen, waar I am Recycled de winkel en de werkplaats heeft. Via de webcam krijgen we een rondleiding. We zien de van bierfusten en van drinkflessen gemaakte lampen, de prachtige tafels van resten hardhout en de klokken die van onderkanten van bierfusten zijn gemaakt.

Nanda is de eigenlijke oprichter van I am Recycled. Dat deed ze 8 jaar geleden, op dat moment nog samen met een vriendin. Net klaar met haar studie HBO Verpleegkunde, vroeg ze zich af of dat wel ècht was wat ze uiteindelijk wilde, aan het bed staan. “En zorgen doen we nu ook, alleen dan op een andere manier”, zegt Michiel. “Ikzelf ben pas een paar jaar later erbij gekomen. Nanda en ik ontmoetten elkaar op een festival en meteen vanaf het eerste moment waren we onafscheidelijk. Een jaar later ben ik ingestapt in het bedrijf. En ook ik kom niet uit de kunst- of designwereld. Ik werkte tot die tijd als manager.”

“Wat we bij I am Recycled doen, is écht mooie spullen maken van gebruikt of duurzaam materiaal.”

“Bijvoorbeeld bierfusten, die komen van een paar lokale café’s. Deze plastic bierfusten kunnen als zodanig echt maar 1 keer gebruikt worden, daarna worden ze vernietigd. Voor ons zijn ze daarom prachtig materiaal voor nieuwe ontwerpen. De ‘Have a light’-lampen zijn van deze fusten gemaakt. We bedenken eerst welk product we willen ontwikkelen en pas daarna van welke gerecyclede materialen we dat het best kunnen maken. Belangrijk voor ons is dat het er vervolgens ècht gelikt uit gaat zien. De lampen hebben we aan de onderkant voorzien van een mooi afgewerkt randje van rubber. Ik heb eerst van alles geprobeerd om een afwerking van gerecycled materiaal te maken, maar dat ging er niet mooi genoeg uit zien. En nu zijn ze superstrak. Dat vind ik dan toch belangrijk.”

Wij vinden het belangrijk dat het héle proces zo duurzaam mogelijk moet zijn.” 

“We zijn een webshop en alles wordt uiteraard goed verpakt. Daar stonden we dan in het begin, met een rol noppenfolie. Dan ga je jezelf toch even achter de oren krabben: …niet zo duurzaam! Ik ben gaan zoeken en heb een biobased alternatief gevonden. Weliswaar iets duurder, maar veel beter voor het milieu. En zo blijven we bijleren over alle facetten van ons productieproces.”

“In een paar jaar tijd zijn we best al groter gegroeid en sinds 2016 verzorgen we op kleine schaal dagbesteding. Dat zijn mensen met psychische indicaties die reïntegreren in de maatschappij. Die kunnen ons helpen bij het hele creatieve proces. Ze helpen bij het maken van onze producten, maar pakken ook bestellingen in en zo is er zelfs iemand die heeft een nieuwe flyer voor ons ontworpen. Wij proberen vooral te kijken naar wat iemand echt leuk vind. Zo zorgen wij voor een nuttige dag invulling voor onze deelnemers.”

We werken veel samen met andere makers en bedrijven, bij voorkeur hier uit Nijmegen.” 

“We hoeven niet alles zelf te doen. Vooral vakmensen die speciale technieken beheersen, zijn mensen met wie we graag dingen samen doen. Wij zijn zelf goed in het bewerken van hout, maar metaalbewerking is niet meteen ons ‘ding’. Op deze manier kunnen bedrijven met specialismen elkaar helpen.”

“Het meeste energie krijg ik van het maken van iets nieuws. Dat er onder je handen iets moois ontstaat. En dan is het natuurlijk helemaal geweldig als we er iemand blij mee kunnen maken. Van het schetsen en uitwerken van idee op papier, en gerecyclede materialen tot een echt duurzaam prachtig product.”

“Als ik naar de toekomst kijk, dan verwacht ik dat wij onze collectie nog verder kunnen uitbreiden, meer samenwerkingen met andere bedrijven aangaan en meer nieuwe concepten bedenken en uitvoeren.” 

Door YVONdst Tekst & Beeld, voor EARTH LABEL

Je ontvangt na aanmelding één keer per week een mail met kwalitatieve artikelen. Dus geen spam waar je niet op zit te wachten. 

Translate »

Pin It on Pinterest

Share This