Even in het kort wat voorafging: In 2013 vertrokken Dave, Sonya en dochter Jip vanuit Amsterdam naar het zuiden van Portugal om een nieuw leven te starten, off the grid en dichtbij de natuur. In zeven jaar tijd bouwden ze een paradijsje waar ze niet alleen zelf konden wonen, maar ook anderen konden ontvangen voor ‘glamp’-vakanties en retreats. Tot een fatale bosbrand in juni van dit jaar hun hele ‘Into the wild Algarve’-project letterlijk in de as legde. 

Wij spreken Dave aan de telefoon, terwijl hij met zoon Flint (4) door een Portugese dierentuin wandelt. Af en toe overstemmen exotische vogels het gesprek. Tussen de vragen en antwoorden leert hij Flint iets over dieren, precies zoals Dave zelf als klein jongetje de natuur leerde kennen. “Kijk jij maar waar je heen wilt Flint, ik volg je wel.”

“Belangrijk is het bewustzijn. Hoe sta je in het leven, kun je de verbanden zien?” 

“Dat ik doe wat ik doe, is het gevolg van een aaneenschakeling van gebeurtenissen. Te beginnen in mijn vroegste jeugd. Mijn grootouders lieten mij kennismaken met de natuur, met de dieren en de planten. Vogels, kikkers, kikkerdril. Ieder weekend maakten we wandel- en fietstochten in de buurt van Heemskerk waar ik vandaan kom. Van bos tot duinlandschap en strand; ik leerde diverse landschappen kennen.”

Een verhuizing van zijn ouders bracht Dave echter naar Amsterdam. “Van mijn 14e tot mijn 38e leefde ik de ‘urban lifestyle’. Ik heb een creatieve achtergrond en werkte zelfstandig. Voor mijn opdrachten moest ik veel reizen, ook iets dat ik van mijn Opa had geleerd. We hadden veel samen in de atlas gekeken toen ik klein was en gepraat over plekken op de wereld. Ik leerde Sonya kennen, we kochten samen een huis en in 2010 kregen we een dochter. In de financiële crisis had ik het geluk dat ik als ‘Creative’ aan de slag kon bij Apple. Dus eigenlijk liep alles prima. En toch gaf het leven me niet de voldoening die ik zocht.” 

“Alles draaide teveel om hard werken, buitenkant, geld. Elke vierkante centimeter van de stad is bebouwd. Ik was de natuur kwijtgeraakt.”

“Sonya is iemand met een haarscherp inzicht en veel geduld. Tijdens lange nachtelijke praatsessies met haar, kwam ik erachter wat die geluksfactor voor mij inhield: ik wilde geven aan de wereld. Dat is mijn drijvende kracht. En ik wilde weer terug naar de natuur.” 

“In de periode die erop volgde gingen we op zoek in Europa naar een plek waar we onze droom konden verwezenlijken en vonden een stuk grond in het zuiden van Portugal. We hebben zeven jaar gepionierd. We maakten kennis met permacultuur en leerden dat de natuur een rijk circulair systeem is. Wij mensen zijn arrogant om te denken dat we bovenaan die ladder staan.”

“Behalve permacultuur ontdekten we ook dat wij in staat waren mensen uit de stad iets wezenlijks te geven: we gaven ze verbinding met de natuur terug.”

“Mensen konden bij ons vakantie vieren en helemaal ontstressen. Weer ‘mensen’ worden. We leerden ze voedingrijk koken, lieten ze helpen in de groentetuin. We zorgden voor yoga- en meditatielessen en ik deed een ‘wilde wandeling’. Op een goed moment tijdens die wandeling hield ik stil en vroeg ik de deelnemers om even 5 minuten stil te zijn. Geweldig om te zien wat dat met ze deed!” 

De brand had voor Dave en Sonya niet op een slechter moment kunnen komen. “De pers had ons ontdekt, we hadden veel belangstelling en dit jaar zouden we voor het eerst een beetje geld gaan verdienen aan onze activiteiten. Het gevoel dat je krijgt als je alles wat je hebt, ziet opgaan in vlammen, is met geen pen te beschrijven.” 

“Was Corona een pittige stoot onder de gordel, die bosbrand was een mokerslag.” 

“Maar tevens is het een goede les over loslaten: hoe attached zijn we eigenlijk? Wat is belangrijk? We hebben veel geleerd van onze ervaringen: ook dat dit niet het einde is. We hebben zeven jaar heel veel liefde geïnvesteerd en dat betaalt zich nu uit. We vonden snel een superfijne plek om voorlopig te verblijven en door onze succesvolle crowdfunding merken we hoeveel mensen we hebben geïnspireerd.”

En hoe nu verder? Dave en Sonya zijn alweer nieuwe dromen aan het realiseren. Op een nieuwe plek, vlakbij Sagres. “We zijn verliefd op een oude boerderij daar, ook omgeven door prachtige natuur. Daar willen we, met alle ervaring die we nu hebben, een HUB starten. Ook hier gaan we mensen terugbrengen naar de natuur, maar in een meer duurzame vorm. We gaan ons nóg meer richten op educatie en vaker samenwerken met de lokale community. Hier kunnen we zelfs meer uithalen dan we bij ITWA hebben gedaan.”

“Het leven is vallen en opstaan en als je valt, moet je vooral weer opstaan.”

Door YVONdst Tekst & Beeld, voor EARTH LABEL

Contact & Social Media

Website:  www.intothewildalgarve.com

Nieuw project:  CO Sagres

Contact: Nieuwsbrief

Je ontvangt na aanmelding één keer per week een mail met kwalitatieve artikelen. Dus geen spam waar je niet op zit te wachten. 

Translate »

Pin It on Pinterest

Share This