Wat krijg je als een getalenteerde kok met een studie kunstgeschiedenis aan het bakken gaat? Overheerlijke, kleurrijke én uitsluitend plantaardige lekkernijen die meer dan ‘Instaproof’ zijn. Komen proeven? Dat kan, bij Maartje van Koffie ende Koeck.

Maartje is twaalf jaar als haar moeder een nieuwe baan vindt. Hierdoor is ze ‘s avonds vaak laat thuis en papa, Maartje en haar twee zussen gaan daarom om de beurt koken. Bepaald geen straf, zou blijken, want zo ontstond Maartje’s liefde voor eten. Inmiddels, bijna twintig jaar later, vertoont ze haar bakkunsten in haar eigen Koffie ende Koeck.

“De mogelijkheid om me creatief te uiten is echt soothing voor de geest”

“Als ik bedenk dat Koffie ende Koeck al vanaf 2014 bestaat lijkt het net alsof ik na zes jaar wakker word. Zo snel is het gegaan.” Het pand waarin de zaak gevestigd is kwam destijds vrij. Maartje’s concept voor een vegan koffietentje werd uit twintig inzendingen uitgekozen en Koffie ende Koeck werd een feit. “Ik wist altijd wel dat ik iets voor mezelf wilde beginnen met eten. Na het vwo koos ik voor een studie kunstgeschiedenis, omdat ik niet naar een koksschool wilde waar je grote lappen vlees leerde bereiden. Een vegetarisch alternatief bestond toen niet.”

“In de eerste klas van de middelbare school had ik een broodje ham mee. Ik keek ernaar en dacht: Jakkes, dit plakje is van een dier afgeschaafd. Daarna at ik geen vlees meer”

Dat Maartje een achtergrond heeft in de kunst is geen verrassing als je haar creaties bekijkt. “Ja, onbewust ben ik wel bezig met kleuren en esthetiek als ik bak. Dat gebeurt op een hele natuurlijke manier. Het gebak moet precies de juiste vorm hebben, het moet kloppen.” Kunstzinnig is ook het boek Man.Eat.Plant., dat Maartje samen met goede vriendin Lisette uitbracht. De recepten komen van Maartje, de prachtige foto’s van Lisette. Naast recepten bevat het boek interviews met inspirerende vegan mannen. In september dit jaar verschijnt ook Maartje’s tweede boek met de titel Taart ende Koeck, een must voor elke bakliefhebber!

Als Maartje over de toekomst droomt zijn er een paar dingen die ze graag zou realiseren. Een ervan is het openen van een avondrestaurant. Het liefst in het duingebied, waar ze verschillende lokale, in het wild geoogste planten kan gebruiken in haar recepten. “Dat zou kunnen in combinatie met Koffie ende Koeck, omdat dit een dagzaak is. Maar momenteel houdt iets me nog tegen om het ook daadwerkelijk te doen. Ik zie wel op welk pad het leven me brengt.”

“Er is een paradigmaverschuiving gaande. De nieuwe generaties hebben andere waarden en beseffen dat we iets moeten doen om hier te blijven leven”

In de dertien jaar dat Maartje plantaardig eet heeft ze veel zien veranderen. “De plant based movement is in korte tijd veel meer mainstream geworden. Er komen allerlei nieuwe producten op de markt en dat kan ik alleen maar toejuichen.”

Tijdens het bakken denkt Maartje veel na over de huidige gebeurtenissen in de wereld. Het valt haar op dat er op het gebied van inclusiviteit in de vegan community nog veel te winnen valt. “Deze is nu erg eenzijdig en daar moeten we iets mee. Het is zo belangrijk dat iedereen zich erkend voelt.”

“Inclusiviteit is een belangrijke stap naar wereldvrede”

Door Letterdief, voor EARTH LABEL

Contactgegevens

Adres: Haarlemmerweg 175

1051 LA Amsterdam

Website: www.koffieendekoeck.nl

E-mail: contact@koffieendekoeck.nl

Tel: 020 – 737 2731

 

Je ontvangt na aanmelding één keer per week een mail met kwalitatieve artikelen. Dus geen spam waar je niet op zit te wachten. 

Translate »

Pin It on Pinterest

Share This