Binnenkort kom je Koos de Koala overal in Nederland tegen. Op een speelse en leerzame manier informeert hij kinderen en volwassenen over thema’s als milieuproblematiek en duurzaamheid. Wil je alvast kennismaken met Koos en de bedenkers van dit in gele tuinbroek geklede diertje? Earth Label geeft je een voorproefje!
 

“Kinderen zijn de toekomst”

Twee jonge mensen, begin dertig. Liselot en Yondi, beide succesvol in hun carrière. Samen met een vriend reizen ze langs de Australische oostkust en wat ze daar ervaren drukt ze naar eigen zeggen met de neus op de feiten. Met locals en andere reizigers praten ze over het gevaar van ontbossing, bosbranden en over diersoorten zoals de koala, die hierdoor hun habitat dreigen te verliezen. Op deze plek, in touch met zee en natuur, besluiten ze dat er iets moet gebeuren voordat het te laat is.
 

“Het gaat om bewustwording. We kijken graag naar anderen als het gaat om verandering, maar als we zelf niets doen gaat het mis” Liselot

Tijdens een bezoekje aan een Australische boekwinkel wordt Koos de Koala geboren. “We wisten dat we iets met kids wilden doen. Ze staan nog zo open voor alles en zitten niet vast in patronen van luxe en gemak.” Zo ontstond het idee voor een boekenreeks met een tastbare, positieve boodschap om kinderen bewust te maken. Om zaadjes te planten, op een leuke manier. Plezier staat centraal. De boekenreeks over Koos de Koala wordt binnenkort uitgebracht en bestaat uit zes delen. De eerste vijf delen gaan over vijf verschillende aspecten van het klimaatprobleem. Het zesde deel zal interactief zijn. Ouders kunnen de naam van hun kind doorgeven, waarna het boek met het eigen kind in de hoofdrol wordt thuisbezorgd. Dit is slechts een van de manieren waarop we Koos de Koala gaan leren kennen. Koos zal namelijk ook te zien zijn in zijn eigen serie op YouTube, waarbij ieder seizoen gekoppeld wordt aan een nieuw boek met bijbehorend thema en goed doel. In de vorm van levensgrote pop met gele tuinbroek zal hij op diverse plekken verschijnen als icoon voor duurzaamheid en plezier.
 

“Een fysiek boek zorgt voor contact tussen ouder en kind. Er is niets zo rustgevend voor een kind als een verhaaltje voor het slapengaan” Yondi

Dat kinderen de toekomst zijn is niet het enige. Door middel van Koos zullen ze zich meer verbonden gaan voelen met dier en natuur. Zij krijgen het initiatief. “We hopen dat kids thuis en op school het gesprek aangaan met volwassenen. Dat ze hun ouders aanzetten tot het scheiden van afval en leraren bewust maken van het belang van een opgeruimd schoolplein zonder zwerfvuil. Met Koos de Koala planten we zaadjes bij kinderen, en die kinderen planten op hun beurt zaadjes bij mensen om hen heen.”
Inmiddels richten Liselot en Yondi zich volledig op Zoobiyoo, het merk achter de boekenreeks. “We wilden dit niet blijven doen als hobby in de avonden en weekenden.” Er heeft zich inmiddels een groep mensen bij de twee aangesloten die allemaal vanuit een eigen expertise bijdragen aan het realiseren van het icoon Koos de Koala. Over een paar weken vindt de kick-off plaats van de ‘Koos-community’. “Het meest dankbaar zijn we voor het enthousiasme van de mensen om ons heen. We delen dezelfde passie, we voelen ons een grote familie. Er is iets gaande in de wereld en net als Earth Label willen wij op een positieve manier bewustzijn creëren. Samen bereiken we een groter publiek, we zijn elkaars ambassadeurs.”
Wij vragen Liselot en Yondi hoe zij Koos hopen aan te treffen wanneer ze in 2027 op een zonnige woensdagmiddag  door het Vondelpark fietsen. “Als stoeptekening. Want als kinderen Koos gaan tekenen, zit hij in hun hoofd en in hun hart.

 

Door Letterdief, voor EARTH LABEL

 

Je ontvangt na aanmelding één keer per week een e-mail met kwalitatieve artikelen. Schrijf je nu in en ontvang als eerste het Karma-Hartjes systeem.

Translate »

Pin It on Pinterest

Share This