Misschien ken je ze al of heb je er zelfs wel eentje in jouw wijk: de houten straatmeubels annex plantenbakken van Compostier. Een ‘wormenhotel’ is een verfraaiing van je buurt door het design en de beplanting, maar het allermooiste zit aan de binnenkant. Daar wordt jouw GFT-afval door wormen omgezet in prachtige biologische compost voor je tuin. Initiatiefnemer en eigenaar van Compostier, Rowin Snijder legt uit hoe dat werkt.

We lopen door Rowins werkplaats in een voormalige fabriekshal in Zaandam. Hier staan meerdere modellen compostbakken: van compact tot grote meubels met geschakelde wormenhotels. Hij laat ons zien hoe het werkt. “In de bovenste bak gaat het GFT-afval. Wat je erin doet, zijn niet-gekookte plantaardige etensresten en schillen, kleine beetjes tuinafval, koffie, thee, eierschalen, stro, karton en onbewerkte houtsnippers. Compostwormen zitten graag in die bovenste laag. Zij zetten dit om naar fijner materiaal. Omdat er zuurstof bij kan, gaat het niet stinken. Goede compost ruikt juist lekker, een frisse boslucht.”

“Compost is klaar na 3 maanden en je oogst het uit het onderste deel van de bak.  De eerste keer wacht ik wat langer: een jaar, zodat de onderste laag goed compact is geworden. Compostwormen zitten graag in het luchtige afval en verhuizen naar de laag erboven. Zo voorkom je dat er wormen in je compostoogst zitten.”

“Groenafval ís geen afval, maar is eten voor een volgend organisme. Het is belangrijk dat mensen dat gaan inzien.”

“Met een wormenhotel haal je de natuur dichterbij en je leert ermee werken. Natuurlijke compost zit vol met levende organismen. Het maakt de bodem levend en rijk aan voedsel, waardoor je planten gaan groeien. Dat is echt anders dan fabriekscompost. Het gebruik van pesticiden en kunstmest doodt het bodemleven. Planten doen een soort ‘uitruilspelletje’ met de levende organismen in de bodem. Wat zij uitscheiden, is voedsel voor micro-organismen en andersom. Door zelf compost te maken, breng je het evenwicht terug in de natuur.”

Rowin is ooit heel klein begonnen. “Aanvankelijk zocht ik gewoon een oplossing voor mijn eigen afval. Ik koop biologische groenten en bedacht dat de schillen die ik weggooi, net zo duur zijn als de groenten zelf’ vertelt Rowin.  Het idee kreeg vorm toen toen hij met zijn gezin naar Diemen verhuisde en hij de betegelde tuin wilde veranderen in een groene tuin. ‘Goede rijke biologische grond was heel kostbaar, dus ik bedacht dat ik goedkopere aarde zelf wilde verrijken met mijn eigen wormencompost. Dus ging ik aan de slag met plastic bakken en maakte zo mijn eerste compostbak. Niet veel later maakte ik er eentje voor de school van mijn dochter.”

“In dezelfde periode wilde ik iets anders gaan doen op professioneel gebied. Alles werd in een hogere versnelling gezet, doordat in korte tijd mijn moeder overleed én ik en mijn gezin een ernstig auto-ongeluk kregen. Dat gaf me de zet om dingen echt anders te gaan doen, ik wilde iets teruggeven aan de wereld.”

“Inmiddels was ik de wormenhotels gaan maken van hout. Het is niet alleen praktischer, het ziet er ook veel mooier uit.” 

“Meedoen aan de ASN Bank Wereldprijs hielp me mijn ideeën op papier te zetten en om de juiste richting te kiezen. Het was lastig voor mij om iets betaalbaars te maken voor de particuliere markt. Daarom ben ik meteen groter gaan werken. Zo kwam ik al snel uit bij buurtgroepen. Veel gemeenten bleken ontvankelijk voor het idee en er was ruimte om te leren van mijn beginnersfouten. Ik was tenslotte mijn product nog aan het ontwikkelen.”

Het eerste wormenhotel werd een jaar of 7 geleden geplaatst in De Pijp in Amsterdam. In de periode erna stond Rowin veel op groenmarkten en gaf hij lezingen in onder meer Pakhuis de Zwijger om uitleg te geven over zijn idee. Niet zonder resultaat: in de jaren erna kon hij veel compostmeubels bouwen en plaatsen.

 

“Er is een verschuiving gaande in het bewustzijn van mensen over onze plek in de natuur. Toen ik net begon, vertelde ik iets nieuws. Maar inmiddels heeft iedereen wel een vriendin of een buurman die ook een compostbak heeft.”

Inmiddels is Rowin een stap verder. Samen met architect Monique Philippo ontwikkelde hij een bouwpakket met handleiding. “Het grote voordeel is niet alleen dat je bij zelfbouw minder kosten maakt, maar samen bouwen zorgt ook voor meer binding. We hebben inmiddels mooie instructiefilmpjes opgenomen en een boekje gemaakt. Ik wil het ontwerp en het bouwproces nog verder vereenvoudigen, zodat het voor mij én voor de bouwers gemakkelijker te doen is.” 

Met het oog op de toekomst onderzoekt Rowin nieuwe manieren van produceren. “Bijvoorbeeld door gebruik te maken van een sociale werkplaats, of door onderdelen te laten voor-produceren, zodat ik niet meer alles zelf in elkaar hoef te schroeven.” Rowin hoopt zo zijn handen vrij te krijgen om de boodschap verder uit te dragen in de wereld. “Graag wil ik in dit soort projecten opzetten in verschillende steden in binnen- en buitenland. Het allermooiste zou zijn als we niet meer ‘losse’ wormenhotels bouwen, maar dat het systeem als geheel in onze samenleving wordt geïntegreerd: wonen, eten, leven op gezonde grond. Ik weet niet of dat in 5 jaar lukt. Maar het is een mooi streven.”

 

Door YVONdst Tekst & Beeld, voor EARTH LABEL

Contactgegevens

Adres: Polderland 69

1112 RH  Diemen

 

Website: www.compostier.blogspot.com

 

E-mail:  lecompostier@gmail.com

 

Tel: 06 -386 943 95

 

 

Je ontvangt na aanmelding één keer per week een mail met kwalitatieve artikelen. Dus geen spam waar je niet op zit te wachten. 

Translate »

Pin It on Pinterest

Share This