Ben je benieuwd naar het verhaal achter Little Plant Pantry, de supermarkt van de toekomst in Amsterdam? Wij spraken met de bijzondere eigenaars over hun idealen, de uitdagingen die ze tegenkomen en de hartverwarmende hulp die ze kregen uit onverwachte hoek.

 

“Al is het maar een klein aandeel, we willen de wereld veranderen”

Het is 2017. West-Ierland. Denk aan prachtige, groene heuvels en rotsachtige kusten. Met een kleine drie kwartier rijden van de bewoonde wereld hebben Winter en Maria zich hier gevestigd op een afgelegen plek. Voor boodschappen zijn ze afhankelijk van de supermarkt in het dichtstbijgelegen stadje. Voor mensen die zichzelf bepaald niet zouden omschrijven als foodies is het in eerste instantie behoorlijk wennen om geen maaltijden te kunnen afhalen. De noodzaak zelf te leren koken maakt de twee bewust van de hoeveelheid afval die ze wekelijks produceren. Alles wat je koopt wordt verpakt in plastic of karton. Stel je eens voor hoe de gigantische berg vuilnis van alle huishoudens in Ierland eruit zou zien? Tevergeefs zoeken Winter en Maria naar een bulk store in de omgeving, een winkel met producten zonder verpakking. Ze besluiten de sprong in het diepe te wagen en er zelf een te openen. Niet in Ierland, maar in Amsterdam.

 

“De Ierse maatschappij biedt niet de juiste plek om dit initiatief te starten. We kozen daarom voor Amsterdam vanwege de tolerante en open-minded cultuur” Winter

Little Plant Pantry opent haar deuren in februari 2019. Een licht pand met een warme sfeer, niet ver van het centrum. Gedeeltelijk winkel, met enorme zakken meel, gedroogd fruit en plantaardige kazen. Tegen de achterwand een lange rij containers gevuld met een bonte verzameling aan bonen, linzen en noten om zelf meegenomen potten en bakjes mee te vullen. Achterin de zaak bevindt zich een knus eetgedeelte, waar je aan de bar of aan een doorleefde houten tafel met afbladderende, groene verf een vegan maaltijd, gebakje of gewoon een kop koffie kunt nuttigen. Onder het genot van zo’n heerlijke koffie hebben we met Winter en Maria een openhartig gesprek over de visie en de uitdagingen voor hun supermarkt van de toekomst.

“Wanneer je naar het nieuws kijkt bestaan er in de wereld eigenlijk twee grote problemen. Klimaatverandering en de plastic soep. De oplossing is een circulaire economie, waarin zero waste shops en een plantaardig dieet een belangrijke rol spelen. Wat het lastig maakt is dat onze maatschappij veelal is ingericht op gemakzucht. Shoppen in een normale supermarkt doe je even snel na het werk. Little Plant Pantry heeft een kring van vaste klanten. Dit zijn mensen die het fijn vinden de tijd te nemen om hun boodschappen te komen doen. Voor veel anderen is dit een belemmering, omdat zij die tijd niet hebben en hun bezoek aan onze winkel niet altijd vooraf kunnen plannen. We draaien na een jaar nog geen winst en we verwachten ook het komende jaar geen winst te maken. Het is keihard werken, iedere dag weer, en soms vraag je je af waar je het allemaal voor doet.” Na een korte vakantie rondom de feestdagen besloot Little Plant Pantry een aantal vrijwilligers in de arm te nemen. Deze keuze bleek goud waard. “Het is fantastisch wat deze groep voor ons doet. Het heeft ons nieuw vertrouwen in de mensheid gegeven.”

 

“We ontvingen binnen een paar weken ruim dertig open sollicitaties van vrijwilligers. Ongelofelijk!” Winter

Om een toekomst te waarborgen voor Little Plant Pantry zijn Maria en Winter bezig met een ambitieus plan. De Amsterdamse consument heeft behoefte aan gemak en dus gaat de winkel voorzien in een bezorgdienst. Per fiets, de bestellingen verpakt in composteerbare zakken en bakjes. Deze verpakkingen worden bij een volgende bezorging opgehaald, waarna ze in de achtertuin van het pand in zes weken worden verwerkt tot compost. De compost wordt vervolgens uitgedeeld aan deelnemende basisscholen, die daarmee zorgen voor meer groen in onze stad. Little Plant Pantry wordt op deze manier veel meer dan alleen een winkel. Het moet de community worden waarvan Winter en Maria dromen. “Wij willen een verbindende factor zijn. Verandering in de wereld brengen we samen teweeg. Earth Label kan deze verbinding, deze samenwerking een enorme boost geven, want uiteindelijk dromen we allemaal van hetzelfde.”

 

 

“De winkel voelt niet als bedrijf. Het voelt alsof mensen bij mij thuis komen” Maria

Voor Maria en Winter staat een ding vast. Zonder de hulp van het toegewijde team aan vrijwilligers is het de vraag of Little Plant Pantry nog had bestaan. “De vrijwilligers zijn onze redders in nood. Het feit dat zij er zijn is het bewijs dat onze droom werkelijkheid gaat worden.”

Door Letterdief, voor EARTH LABEL

Je ontvangt na aanmelding één keer per week een e-mail met kwalitatieve artikelen. Schrijf je nu in en ontvang als eerste het Karma-Hartjes systeem.

Translate »

Pin It on Pinterest

Share This