Mooizooi in Haarlem is een sociaal, duurzaam en creatief magazijn. Op het eerste oog lijkt het een kringloopwinkel, maar het gaat veel verder dan dat. Mooizooi zamelt bedrijfsafval in en zorgt ervoor dat er creatieve nieuwe dingen van worden gemaakt. Bovendien is het een toffe werkplek voor mensen met een (tijdelijke) afstand tot de arbeidsmarkt. En het mag dan Coronatijd zijn en dus crisis zijn, met Mooizooi gaat het supergoed. Earth Label had een gesprek met Alice Taylor, de initiatiefneemster.

Mooizooi bestaat nu ongeveer 8 jaar, maar het ‘zaadje’ voor het idee werd al veel eerder geplant, een jaar of 15 geleden om precies te zijn. Alice: “Ik ben Engelse en was verhuisd naar Nederland. Hier kreeg ik bezoek van vrienden uit Engeland. Die vriendin werkt in Bristol voor een zogeheten ‘scrapstore’. Dat is een winkel waar restmaterialen van bedrijven wordt verzameld en aangeboden voor creatieve doeleinden en waar creatieve workshops worden georganiseerd voor kinderen uit achterstandswijken. Ik vond het idee zo mooi, dat ik er zelf iets mee wilde doen in Nederland. Maar wel een klein beetje anders: ik wilde het combineren met werkgelegenheid.”

“Ik wilde het Engelse idee van de ‘scrapstore’ combineren met een project voor werkgelegenheid.”

“Ik maakte een klein plannetje dat aanvankelijk in de ijskast terechtkwam. Ik was een werkende alleenstaande ouder dus het idee heeft een tijdje ‘gesudderd’ voor ik er echt iets mee kon gaan doen. Tot ik iemand van Stichting Roads ontmoette. Zij deden werkgelegenheidsprojecten voor mensen uit de psychiatrie. Die stichting raakte enthousiast over het plan en samen met drie van hun mensen gingen we aan de slag. We zijn ter inspiratie in die Engelse scrapstore gaan kijken. Daar werden we nog meer geïnspireerd, maar konden ook goed zien welke dingen wij zelf anders wilden doen. Onze winkel moest netter worden, het mocht er mooier uitzien.”

Stichting Roads hield vrij snel daarna op te bestaan, maar het viertal had het geluk dat de gemeente Haarlem Mooizooi helemaal zag zitten. “We werden gewoon alle 4 in dienst genomen en we zijn gestart bij Spaarnelanden. Totdat de financiële crisis in 2008 ervoor zorgde dat we werden wegbezuinigd. Inmiddels hadden we genoeg geleerd om Mooizooi zelf voort te zetten. We werden een stichting. Dat is nu bijna 8 jaar geleden.” 

De creatieve workshops zijn maar een klein onderdeel van Mooizooi. Boven alles is Mooizooi een winkel waar je je creativiteit de vrije loop kunt laten gaan. Voor €10 mag je een mandje vullen en voor €35 mag je zelfs een winkelwagen vol leuke spulletjes meenemen. En bij het zien van al dit moois in de schappen, krijg je vanzelf geweldige ideeën. 

“Dit spel kent geen verliezers, iedereen wordt hier blij van.”

Het gaat goed met Mooizooi: de bekendheid groeit. “Mensen komen soms helemaal vanuit Zutphen om ‘een dagje Mooizooi’ te doen” zegt Alice. Dat was in het begin wel anders. “In de Waarderpolder mag je geen detailhandel voeren. Daardoor was het lastig om mensen te laten weten dat ze bij ons mochten komen shoppen. Ook bedrijven overtuigen om hun restproducten aan ons te geven, had een aanlooptijd nodig. Ze hadden geen idee dat hun afval nog bruikbaar was. We maakten het bedrijven makkelijk door bakken neer te zetten. Je ziet ook dat anders omgaan met afval nu veel meer leeft bij mensen dan in 2012. We hebben de tijdgeest mee!” 

“De meeste energie krijg ik van het werken met mensen. Zowel de klanten als de mensen op de werkvloer. Iedereen mag hier zichzelf zijn. Als je een rotdag hebt, dan is daar ruimte voor, dan luisteren we naar elkaar. Ik vind dat belangrijk dat iedereen wordt gewaardeerd, ook voor mezelf. En het andere wat ik belangrijk vind, is duurzaamheid. Dat we iets goeds doen voor het milieu.”

“Ik ben een mensenmens en wil een plek creëren waar iedereen zichzelf kan zijn. Want alleen dan kun je het allerbeste uit jezelf halen.” 

Nu willen bedrijven graag met ons samenwerken en hun naam aan ons verbinden. Meestal benaderen ze ons zelf. Soms moeten we zelfs ‘nee’ zeggen, bijvoorbeeld als de aanbieder te ver weg zit. Het lukt ons helaas niet om voor vier vuilniszakken een uur met de bus te rijden. Wel jammer hoor. Want het zijn vaak supermooie spullen. 

Particulieren willen ook vaak spullen voor ons inzamelen. Dat kan, graag zelfs! Doppen, netjes van uien en mandarijnen, kurken van wijnflessen. Dat soort dingen kunnen we hier heel goed gebruiken. Het is leuk dat mensen nu zover zijn dat ze eerst kijken wat er al is en wat ze daarmee kunnen, voordat ze iets nieuws aanschaffen. Die beweging is gaande. 

“Bakjes en flesjes, stoffen, leerresten, hout… Het is hier elke dag feest zodra de bus met nieuwe spullen aankomt!”

In de toekomst wil Mooizooi nog wel een maatje groter groeien. Met meer winkels en meer leuke projecten. “Over 5 jaar wil ik minstens een tweede vestiging hebben, ergens in Nederland. Maar nog liever 4 of 5 vestigingen. We zijn ons nu aan het oriënteren op Leeuwarden. Daar heb je de Recycle Boulevard. We hebben net de ‘Doe het lekker zelf doos’ ontwikkeld. Die kunnen we daar uitrollen zonder dat we in Leeuwarden een pand hebben. Maar tegenover de Recycle Boulevard staat nu een leuk pand leeg. Dus wie weet kunnen we daar wel iets mee.”

De ‘Doe het lekker zelf doos’ is een knutseldoos met alle grondstoffen erin om iets moois te maken. Hij is er in meerdere varianten: er is bijvoorbeeld een aquariumdoos, een kerstkaartdoos en een ‘van alles wat’-doos. “Die moet natuurlijk iedereen kopen!”, lacht Alice. Verder wordt de huisstijl op dit moment vernieuwd en er worden flyers en stickers gedrukt. Ook werkt Mooizooi aan een certificaat waarmee deelnemende bedrijven kunnen laten zien dat hun afval bij Mooizooi een tweede leven krijgt. 

“Mooizooi is ‘Tweedehands, eerste keus’. Anderen zeggen dat tegen mij en dat vind ik mooi.”

“Ik hoop dat de impact die we maken, een stuk bewustwording is. Afval brengt zoveel moois teweeg! Als je een creatief brein hebt, zijn er zoveel mogelijkheden, zoveel ideeën! Dat is het ripple effect: we gooien een steen in de vijver en je ziet dat het een steeds groter effect gaat hebben.”

Door YVONdst Tekst & Beeld, voor EARTH LABEL

Je ontvangt na aanmelding één keer per week een mail met kwalitatieve artikelen. Dus geen spam waar je niet op zit te wachten. 

Translate »

Pin It on Pinterest

Share This