Natalie heeft een prachtige loods gebouwd op het terrein van Maak Haarlem. Een terrein waar kruisbestuiving geen vreemde is en waar fantastische nieuwe samenwerkingen uit ontstaan. En eigenlijk moeten we beginnen bij het begin, Natalie Wool. En dat wol bij Natalie in haar hart en nieren zit is wel duidelijk. Op het terrein van MAAK is ze niet zo heel moeilijk te vinden, een soort Pipi Langkous gevel met verschillende vintage ramen en een grafisch schaap steken af tegen de industriële setting. Een grote houten bank met wollen kleden maken dit plaatje compleet.
Natalie Wool is ontstaan in Zaandam. 10 jaar geleden om precies te zijn is zij voor het eerst direct in contact gekomen met schapen en in het proces van het vilten gerold. Het was eigenlijk liefde op het eerste gezicht! Ze kwam erachter dat het helemaal niet nodig is om schapen te doden om ook iets met de wol te kunnen doen. Een diervriendelijke manier, waarbij de schapen na het scheren gewoon weer de wei in mogen. Vanuit daar is ze eigenlijk steeds verder gaan kijken, wat kun je allemaal doen met de wol? 

“Er kwam een klein circulair eilandje, een soort olievlek die zich steeds verder uitbreidt.” 

Naast het vilten heeft ze zich ook nog in andere aspecten van het wolverwerken verdiept, zoals kaardvlies bijvoorbeeld. Kaardvlies is een soort van luchtig stuk wol dat uit een kaardmolen komt en eigenlijk een perfecte basis voor verdere verwerking van het wol. En dat het met de handen werken in Natalie zit is wel te merken als ze een kaardmachine aan ons laat zien, die ze zelf nog heeft bijgesteld en opgelapt. Ondertussen kan je Natalie wel tot een van de weinige wolverwerkers rekenen in Nederland. Ze heeft ook nu zelf 12 schapen waarvan ze de wol gebruikt. “Het zou fantastisch zijn als er ook uiteindelijk een hele Natalie Wool productlijn zou bestaan”, zegt ze met een grote glimlach.
“Door Corona zijn de wol-federaties uit China dicht. Veel wol werd daarnaar toe verscheept om vervolgens bewerkt te worden. Nu er niets richting China word verscheept, zitten veel schapenhoeders met hun wol en krijg je zelfs geld toe om wol af te nemen. Een ideale kans voor mij om mijn creativiteit de vrije loop te laten. Daarnaast geef ik voornamelijk workshops met wol, maar door corona is dat natuurlijk ook stil komen te liggen. Ik heb met de MAAK terrein-buurman gekeken naar de mogelijkheden om wol in hars te gieten. Daar zijn we nu een beetje mee aan het spelen.” Ze trekt een epoxy (biohars) plank uit een paar wollen dekens vandaan. Terwijl ze met de plank onze kant oploopt zien we dat in deze biohars plank wol zit verwerkt. Iets dat een bijna magisch effect heeft.

“Er moet een nieuwe bestemming komen voor wol. We hebben een testje gemaakt en dit zou bijvoorbeeld heel goed kunnen werken als frontje voor een keuken of als tafelblad.” 

Corona brengt nieuwe initiatieven; Spaak re:cycle

Deze zelfde buurman was enige tijd geleden bij Paswerk op bezoek en zag daar oude handhavingsfietsen staan waar niets meer mee gebeurde. Zo zonde dat die daar staan, kunnen we daar niet iets mee? En met deze gedachtegang, het stil komen liggen van projecten door Corona en doortastendheid wordt Spaak re:cycle geboren. Eigenlijk ook omdat de concurrent Swapfiets, een fantastisch concept natuurlijk, nieuwe fietsen gebruikt die in een ander land in elkaar worden gezet. Natalie heeft al vaker Swapfietsen zien staan en heeft altijd al gedacht; kunnen we dit niet een stuk duurzamer maken? 
Spaak re:cycle oftewel Spaak Fietsen is dus nog maar een vrij nieuw begrip. Ze heeft een partij fietsen opgekocht bij een depot en werkt met Paswerk samen om deze fietsen een opknapbeurt te geven. In dit depot komen alle fietsen die bijvoorbeeld te lang bij het station staan en niet meer worden opgehaald…tja wat gebeurt er dan met deze fietsen? 

“De meeste fietsen zijn nog prima en kunnen nog makkelijk een tweede leven krijgen.”

“Ik vind het wel echt heel spannend hoor, kijk wol is echt mijn eigen ding en daar weet ik veel vanaf, daar kan ik ook makkelijk in communiceren, maar ik ben eigenlijk best wel een beetje bang voor klanten” zegt ze lachend. Dit is natuurlijk een heel nieuwe tak van sport voor Natalie “De klanten die ik nu heb zijn meestal via via. Ik heb nu 20 fietsen waarvan er nu 9 verhuurd zijn. Het zijn allemaal kwalitatief goede stadsfietsen die allemaal zijn opgeknapt, met mooie nieuwe en herkenbare groene banden, nieuwe handvatten en een goede bel. Ik werk ook samen met een aantal fietsenmakers in de stad. Ik heb met hen een afspraak dat mensen met pech daarlangs mogen komen om de fiets te repareren. Zo hoef je nooit ver met een fiets die stuk is.” 

“Mensen krijgen bij mij voor €12,- per maand gewoon een super goede en degelijke stadsfiets. Ik heb voor de zekerheid altijd een aantal fietsen achter de hand, zodat je nooit zonder fiets komt te zitten. En niet te vergeten, het is duurzaam!” 

“Ik leer ontzettend veel! Zo heeft mijn eerste huurder een paar keer achter elkaar een lekke band gehad. Ik dacht dat hij gewoon telkens te hard de stoep op was gereden. Bleek dat er iets vast zat in de buitenband, maar ik was totaal vergeten om de buitenband te controleren. Dat gebeurt mij natuurlijk niet nog een keer!”
“Ik wil graag dat straks heel Haarlem fietst op Spaak re:cycle fietsen! Hopelijk groeit het de komende maanden en het zou fantastisch zijn als ik uiteindelijk zelfs een opleidingscentrum voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt zou kunnen creëren. Een sociale werkplaats waar er een opleiding gevolgd kan worden tot fietsenmaker. Niet alleen de stad een stuk groener, maar ook met een grote sociale impact.”
Wil jij overstappen naar een duurzamere manier van fietsen? Huur jouw fiets bij Spaakfietsen! Misschien kun je bij het ophalen van jouw nieuwe oude fiets ook meteen een workshop wolvilten doen en jouw eigengemaakte wollen deken meenemen!

Neem contact op wanneer je meer informatie wilt ontvangen over workshops in wolvilten, kinderfeestjes, zakelijke workshops of andere mogelijkheden.

Door Kim Goed, voor EARTH LABEL

Contactgegevens

Adres: Oudeweg 91-95, L01 Unit,

2031 CC, Haarlem

Website: www.nataliewool.nl 

Website: www.spaakfietsen.nl

Tel: 06-51575288

 

Je ontvangt na aanmelding één keer per week een mail met kwalitatieve artikelen. Dus geen spam waar je niet op zit te wachten. 
Translate »

Pin It on Pinterest

Share This