Donderdag 22 juli starten ze met lopen langs de Nederlandse kust: Steef begint in Cadzand en Daan in Den Helder. In elf dagen lopen ze beiden naar Scheveningen waar ze elkaar weer ontmoeten. Onderweg maken ze het strand schoon en iedereen, dus jij ook, is uitgenodigd om met ze mee te doen. Een paar dagen voordat het grote avontuur begint, sprak Earth Label met dit bevlogen koppel: Steef van NATUURlijk met Steef en Daan van PlogSack en Target Earth Foundation.  

Om te beginnen vertellen ze beiden hun eigen verhaal. ’NATUURlijk met Steef’ is de naam waaronder Steef de Ruijter bekend werd op social media en later ook op scholen. Hier vertelt ze over de natuur, over haar liefde voor dieren en over zwerfafval. Hoe dat ooit is begonnen? “Ik heb altijd heel veel van dieren gehouden”, vertelt ze. “Ik hield al vroeg van paardrijden, was vrijwilliger op de kinderboerderij. Ik ging de CIOS sportopleiding doen en riep daar dat ik dolfijnentrainer wilde worden. Daar moest iedereen om lachen, waarom deed ik dan een sportopleiding? Maar na het CIOS volgde ik een HBO-opleiding dierenmanagement en zo kreeg ik toch de kans om een stage te doen met zeezoogdieren. ‘NATUURlijk met Steef’ begon ik omdat ik graag mijn verhalen wilde delen over de natuur en over de plastic soup. Maar al snel werd ik gevraagd om les te geven op lagere scholen en toen bleek het wel handig om me in te schrijven bij de Kamer van Koophandel en serieus een bedrijf te maken van ‘NATUURlijk met Steef’.” 

Steef: “Ik heb soms zomaar spontaan ideeën. Die wil ik dan uitvoeren. Zo ontstond de naam ‘NATUURlijk met Steef’. En zo ben ik ook begonnen met beach cleanups.” 

“Twee jaar geleden werd ik ineens wakker met het idee: Ik ga wandelen van Den Helder naar Cadzand. Dat leek me een leuke vakantie: onderweg leuke mensen ontmoeten en iets goeds doen voor de dieren en de natuur. Ik had geen idee dat ik hierdoor zomaar ineens in ‘Een Vandaag’ en op de radio zou komen, dat er zó veel belangstelling voor zou zijn.”  

Steef: “Ik heb geen dag alleen gewandeld. Veel mensen wilden me helpen. Zo kwam ook Daan op mijn pad.” 

Daan Strang is de bedenker van PlogSack, een handige tas om zwerfvuil in te verzamelen terwijl je je handen vrij hebt. Zijn route naar hun gezamenlijk missie is een hele andere. “Ik heb vroeger eigenlijk altijd twee levens geleid. Ik heb lang gestudeerd, kom uit een zakelijke familie. Tegelijkertijd was ik eigenlijk een buitenmens die graag wandelt met zijn hondje. Ik ging voor de job, heb hoge functies gehad bij grote bedrijven, maar kreeg tot twee keer toe een burn-out. Ik verhuisde naar Wijk aan Zee en ontdekte daar hoe blij ik word van minder prikkels en door in de natuur te zijn. De jonge Daan kwam weer boven en ik maakte wandelingen langs het strand met mijn hond Happy. Happy heeft me geleerd om in het ‘nu’ te leven.” 

Daan: “Zwerfvuil verstoorde het harmonieuze beeld van dat mooie strand. Ik besloot het op te ruimen en ontdekte dat ik per vierkante meter een verschil kon maken. Mijn hond ging ervan kwispelen en ik voelde me beter.” 

“Dit was vijf jaar geleden. Ik heb toen de Target Earth Foundation opgericht. Ik ging opruimen, maakte foto’s en riep mensen op om hetzelfde te doen. Ik begon met het organiseren van publieke beach cleanups. Ik deed dat toen nog gewoon met een plastic tasje. Maar zo kwam ik op het idee om iets te maken dat sustainable was: een trashbag zonder plastic en waarbij je je handen vrij hebt. Ik heb vier prototypes ontwikkeld voor dit product. Toen las ik een nieuwsbericht over ‘plogging’. Dat vond ik eigenlijk maar een raar modieus woord, ik moest het zelfs opzoeken om erachter te komen dat dit precies is wat ik zelf doe. Maar zo is uiteindelijk de naam PlogSack ontstaan.” Het product bracht ik op de markt toen Corona uitbrak. Geen lekker moment om iets nieuws in de markt te zetten. “Ik ging gewoon door met mijn beach cleanups. Zo kon ik aan gelijkgestemden in elk geval laten zien dat de tas werkt.”  

Door het wandelen hebben Steef en Daan ook ELKAAR leren kennen. “Vorig jaar kwam hij naar mij toe omdat hij ook van Den Helder naar Cadzand wilde wandelen”, zegt Steef. In Egmond aan Zee sloeg de vonk definitief over. Steef en Daan werden verliefd!  

Beiden staan deze week opnieuw aan de start van hun grote Beach Cleanup avontuur. Anders dan vorige keren, doen ze dat nu samen: in elf dagen wandelen ze naar elkaar toe. Op 1 augustus komen ze allebei aan in Scheveningen bij de Finish. “En daar hebben we natuurlijk even een geluksmomentje”, lacht Daan. 

Iedereen is welkom om een dagje mee te lopen, of om deel te nemen aan een van de vele City Cleanups langs de route. “Het ligt een beetje in mijn karakter om hoog in te zetten”, zegt Daan. “Ik wil kijken hoe groot ik dit kan maken. Dus we hebben veel deelnemers en partners: onder meer Afvalverwerkingsbedrijf Renewi, elektrische autofabrikant Hyundai, en het WWF ondersteunen ons.” 

Daan: “We willen bewustwording creëren. De bedoeling is dat uiteindelijk 8 miljard mensen dezelfde kant op gaan kijken. Ik wil daar een centrale rol in spelen.”  

“De meeste energie krijg ik altijd van de mensen, de kinderen die je ontmoet en die zo ontzettend enthousiast zijn”, zegt Steef. “Zoveel mensen hebben een goed hart voor de natuur.” Daan vult aan: ik merk tijdens het wandelen dat de mensen om me heen hun connectie herstellen met de natuur. Dat is zo’n mooi proces, dat zíe je letterlijk gebeuren. Zelfs mijn vader, die sceptisch was over onze rol met betrekking tot klimaatverandering, geeft het toe. Een miniverschil maken, zoals wij het graag noemen, doet iets heel bijzonders met je. Het is goed voor de planeet, maar ook voor de mens!” 

Door YVONdst Tekst & Beeld, voor EARTH LABEL

Je ontvangt na aanmelding één keer per week een mail met kwalitatieve artikelen. Dus geen spam waar je niet op zit te wachten. 

Translate »

Pin It on Pinterest

Share This