Bij binnenkomst in het mooie pand van plant-based restaurant Mama Gaia, gevestigd in duurzame impact hub Oceans waar je o.a werkplekken kunt huren, is het meteen duidelijk. Hier is veel aandacht en liefde ingestoken. Mooie aardse kleuren en materialen geven een fantastisch contrast met het groen van alle planten. Tijdens een heerlijke cappuccino met havermelk spreken we in een open en uitnodigende sfeer met oprichter Merijn Everaarts. 

Laten we beginnen bij het begin. Merijn Everaarts is jaren geleden begonnen met de nu alom bekende Dopper waterfles. En zonder Dopper was Oceans en ook Mama Gaia er niet geweest. Op zoek naar een nieuwe locatie voor het kantoor van Dopper is Merijn samen met een projectmanager gestuit op het huidige pand in Haarlem.

“We zijn op zoek gegaan naar een ‘hemelse’ werkplek; een werkplek waar echt alles klopt. Zo zijn we gestart om alle medewerkers van Dopper te vragen waar ze behoefte aan hebben en waar hun wensen liggen. Daar zijn parameters uit voortgekomen waarop we verder zijn gaan borduren. Ook hebben we gekeken hoeveel procent van de medewerkers daadwerkelijk tegelijkertijd op kantoor aanwezig is. Vaak is dat maar 20% en hooguit 80% waarvan het merendeel dan weer in een meeting of iets dergelijks zit. Al die componenten hebben we samen gepakt en daaruit hebben we alle punten geformuleerd waar zo een hemelse werkplek dan aan moet voldoen. Daglicht, dicht bij het station, een ontmoetingsplek en vitaliserende lucht, waren de pijlers die bovenaan het lijstje zijn gekomen. Samen met de projectmanager zijn we op zoek gegaan naar een pand waar we zo een werkplek konden creëren”, vertelt Merijn.

“We willen graag een zogeheten ripple effect creëren. Je vaart erop mee, je komt iets brengen, je wilt iets halen, of je gooit nog meer stenen in het water; het mag allemaal.”

Het pand waar Oceans en Mama Gaia nu zijn gevestigd, is een oud laboratorium met een monumentale status. Ervoor zorgen dat zo een pand een open en toegankelijke sfeer krijgt is niet altijd even makkelijk geweest, maar daar zijn ze bij Oceans absoluut in geslaagd. Daarnaast was het een belangrijk punt dat het pand zou beschikken over gezonde en vitaliserende lucht. Zo is door heel het pand een luchtsysteem geplaatst dat de lucht zogezegd ioniseert; het haalt 99% van alle deeltjes, virussen en bacteriën uit de lucht.  

“Je gaat hier gezonder weg dan dat je binnen kwam”

De verschillende lagen in het gebouw hebben een eigen betekenis passend bij een filosofie en tegelijkertijd staan alle lagen van het gebouw met elkaar in verbinding. In het souterrain genaamd de Undercurrent, zijn diverse vergaderruimtes die te huur zijn voor zowel huurders in het pand als externe partijen. Dit is de plek waar ideeën kunnen ontstaan om ze vervolgens te laten landen op de vloer van Mama Gaia, het plant-based restaurant waar verbinding wordt gemaakt en iedereen welkom is; niet alleen de huurders van de werkplekken, maar alle passanten, vrienden en werkrelaties. Je kunt de nieuwe ideeën dan meenemen naar huis of je kantoor, maar je kunt bij Oceans ook een werkplek huren. Dan kun je nieuwe ideeën meenemen naar een van de 3 verdiepingen, de Dunes, om ze daar verder uit te werken. Zo zijn alle elementen continu in beweging en met elkaar in verbinding. Merijn: “Daar komt ook de metafoor Oceans vandaan. We willen eigenlijk dat alles continu in beweging is. Dat zie je ook terug in ons logo. In het pand huisvest Dopper zich, maar er is ook plek voor anderen. En we willen graag met iedereen vrienden worden, zodat we samen ‘waves of change’ kunnen maken”

“Binnen Oceans hebben we een open ruimte gecreëerd”, vervolgd Merijn. “We hebben met Dopper al eens eerder in een semi-open structuur gewerkt met klaslokalen waarvan de deuren altijd open stonden. Dat was zo powerful. Niets verplicht, niets gepusht, maar het brengt verbinding. Er is veel gaande, de Mama Gaia Talks vanuit onszelf, waarin we in gesprek gaan met inspirerende ondernemers, maar ook zijn er regelmatig (online) events van onze partners. Haak aan als je wilt, maar zo niet is het ook goed. De huurders weten elkaar onderling al goed te vinden en we willen hier ook graag in ondersteunen. Zo komt er kruisbestuiving, zonder dat we dat een kant op willen duwen. En iedereen is welkom. Zo zijn er al meerdere huurders aangehaakt die initieel helemaal niet zoveel met duurzaamheid of plant-based eten hadden en nu helemaal zijn verkocht! Dat is fantastisch en dat is nu juist die beweging die we willen creëren.”

“Wat Mama Gaia betreft prijzen we ons ontzettend gelukkig met wat we al hebben bereikt. De gemiddelde beoordeling is een 9.8 en dat is alleen nog maar take-away & delivery. Dus dat we relevant zijn en dat het werkt, daar geloof ik nu nog meer in! Daarnaast zijn we pionier in het duurzaam verpakken van onze maaltijden. We hebben stainless steel bakjes met statiegeld die men weer kan terugbrengen, zodat we deze weer kunnen hergebruiken en dus zo min mogelijk afval produceren. Om de gerechten goed warm te houden hebben we samen met MUD Jeans een soort thermohoes laten maken van gerecycled denim en gerecyclede bodywarmers. Dit wordt zo ontzettend goed ontvangen! Wanneer we écht open mogen met Mama Gaia en iedereen kunnen ontvangen zoals we dat voor ogen hebben, dan gebruiken we de bakjes ook weer voor onze huurders”, aldus Merijn.

“We hebben een filosofie en dat is duurzaamheid. Daar willen we volledig achter blijven staan.”

Mama Gaia is niet alleen plant-based en maakt gebruik van herbruikbare bakjes, ze proberen zich ook nog eens in te zetten voor de samenleving. Zo heeft Mama Gaia de actie 1 for 1; bestel je een maaltijd dan wordt er een maaltijd gedoneerd aan Het Leger des Heils. Merijn: “We leven in zo een luxe, maar dat geldt niet voor iedereen. We gaan dat blijven doen. 1 gerecht van de kaart blijft voor altijd een 1 for 1 maaltijd om diegenen die dat nodig hebben te kunnen ondersteunen. Daarnaast hebben we een samenwerking met Justdiggit. Je betaalt straks een euro voor een fles tafelwater om deze organisatie te steunen. Zij helpen verwoestijning te voorkomen. Zo proberen we aan alle kanten de wereld te helpen.”

“Drie jaar geleden, toen ik met het idee begon om een vegan restaurant neer te zetten, verklaarde iedereen me voor gek en nu zijn zelfs de vegan producten niet meer uit de supermarkt weg te denken.”

“De toekomst is om sociaal maatschappelijk te denken en we willen daar iedereen bij betrekken. Je kunt wel in het systeem blijven zitten, maar dat helpt niet. De wereld gaat nu eenmaal veranderen en je kunt maar beter aan boord stappen. De wereld zit te wachten op innovatie. Veel mensen weten niet hoe en wij willen daarbij helpen.” Zegt Merijn. “We hopen dat dit concept uiteindelijk in meerdere steden wordt uitgedragen. Of Oceans en Mama Gaia samen, of Mama Gaia alleen. We willen die open filosofie in het concept behouden, waarin iedereen welkom is. Ik ben in de laatste jaren nog meer gegroeid in mijn optimisme dat mensen de wereld beter willen maken. Dat is mooi en tegelijkertijd is het probleem nog steeds heel groot en we kunnen daar ook nog heel veel in behalen. Nog zoveel mensen moeten om en ik wil dat waar ik kan een extra push geven.” 

Door Kim Goed, voor EARTH LABEL

Je ontvangt na aanmelding één keer per week een mail met kwalitatieve artikelen. Dus geen spam waar je niet op zit te wachten. 

Translate »

Pin It on Pinterest

Share This