We spreken Marije en Naomi van het Plantenasiel Haarlem op het juiste moment, ze gaan namelijk komende zomer dit fantastische initiatief aan andere kanjers overhandigen. Ze zijn op dit moment nog met z’n tweeën, maar er zijn meerderen die het stokje gaan overnemen in de toekomst. Een moeilijke keuze voor de meiden, want het is niet makkelijk om hun “kindje” los te laten. 

Een terugblik naar 2,5 jaar geleden, toen het idee al enige tijd aan het broeden was. Marije en Naomi zagen geregeld planten bij het vuil staan, die ogenschijnlijk nog een prima tweede leven konden krijgen. Maar waar ga je dan heen met die plant, die toch geen goede match blijkt of waar je geen ruimte meer voor hebt? En zo ontstaat het idee; Februari 2018 is het Plantenasiel Haarlem geboren. 

Ze zijn gestart vanuit hun eigen woonkamer, maar al na een paar maanden was dat niet meer te doen. Hun hobby is, zoals de meiden het zelf zeggen, “een beetje uit de hand gelopen.” Nu hebben ze zo een 60 planten onder hun hoede. Maar er zijn er waarschijnlijk wel meer dan 300 de revue gepasseerd. “Op een gegeven moment zijn we opgehouden met tellen”. 

“Het is zo leuk om te zien dat, wanneer er een plant heel zielig binnenkomt, je hem een mooi plekje geeft en liefde schenkt, dat hij weer helemaal tot leven kan komen.” 

Het idee van het Plantenasiel is eigenlijk heel simpel. Heb je een plant die niet meer bij je past, misschien te groot is geworden? Heb je er ondertussen teveel of een andere reden waarom je van jouw plant af wilt? Dan kom je deze brengen bij het Plantenasiel Haarlem. Dat levert ook fantastisch mooie verhalen op en dat stukje maakt het misschien nog wel het leukst voor Marije en Naomi. 

“Zo krijgen we wel eens planten uit een erfenis. Zo had een overleden man een briefje achtergelaten, waarop stond dat al zijn planten naar het Plantenasiel Haarlem gebracht moesten worden. Dat is zo mooi! Dat zijn heel oude planten, soms wel 70 jaar oud. Die zijn vaak heel bijzonder! Die vind je niet in een tuincentra of een bloemenwinkel.” 

“Als de planten er klaar voor zijn om naar een nieuw huis te gaan, worden de grote verloot. We vinden het heel belangrijk dat mensen gelijke kansen hebben. En daarnaast kan er een eigen bijdrage worden geleverd. Dat kan door middel van wat geld, maar sommigen nemen bijvoorbeeld ook potgrond mee. We geven ze soms ook weer terug aan zorginstellingen, restaurants of andere publiekelijk toegankelijke plekken.” 

“De kracht van het initiatief is dat er veel mensen bereikt worden, zonder winstoogmerk. De sociale impact is het belangrijkst!” 

En het zal een sociale impact blijven houden. Het is tijd om het nieuwe team de ruimte te geven om hun eigen weg te gaan vinden en het prachtige Plantenasiel Haarlem voort te blijven zetten.

Door Kim Goed, voor EARTH LABEL 

Contactgegevens

Address: Jan Sluyterslaan 11, 2033TM Haarlem

Website: www.plantenasielhaarlem.nl

E-mail: plantenasielhaarlem@gmail.com

Facebook: Plantenasiel Haarlem

Instagram: plantenasielhaarlem

Je ontvangt na aanmelding één keer per week een mail met kwalitatieve artikelen. Dus geen spam waar je niet op zit te wachten. 

Translate »

Pin It on Pinterest

Share This