6 Tips voor een duurzamer leven

Marieke van den Berg: “Ik koop een jaar geen kleding”

  • Switch naar een duurzame bank. Weet jij wat jouw bank met je spaargeld doet? Toen ik hier in dook, zag ik dat mijn vorige bank investeert in bijvoorbeeld (kern)wapenhandel en fossiele brandstoffen en slecht scoort op de thema’s die ik belangrijk vind als klimaatverandering, mensenrechten en gezondheid. Jouw geld telt en kan bijdragen aan een groenere wereld. Check dit artikel van Lisa goes Vegan voor meer informatie en hoe je binnen enkele stappen kunt overstappen naar een duurzamere bank naar keuze.
  • Duik de keuken in en maak zoveel mogelijk je eigen eten. Hoe minder een product bewerkt is, hoe beter het is voor ons en het milieu. Want wanneer je een sterk bewerkt of samengesteld product (zoals een kant-en-klaarmaaltijd) koopt, moeten alle ingrediënten naar de plek waar het verpakt wordt vervoerd worden. Dat zorgt weer voor extra energie en transport.
  • Ga de uitdaging eens met jezelf aan en koop voor een bepaalde periode geen kleding. Op dit moment ben ik bezig met de challenge om één jaar lang geen kleding (en schoenen, accessoires en tassen) te kopen. Ik ben inmiddels over de helft en tot nu toe is het een mega interessant (en psychologisch) experiment. Lees hier meer over mijn struggles en successen. Mijn tip: organiseer een kledingruil met vriendinnen en kijk eerst wat je van elkaar kunt lenen voor een bepaalde gelegenheid of ga langs bij een georganiseerde kledingruil. Door al een tijd geen nieuwe kleding te kopen, heb ik echt ervaren dat de drang om altijd maar iets nieuws te kopen niet bijdraagt aan duurzaam geluk.
  • Reduce, reuse, recycle. Deze gouden regel kun je op alles toepassen. Vraag jezelf af: heb ik het echt nodig?, dan: kan ik het nog ergens anders voor gebruiken of laten maken en vervolgens: kan ik dit recyclen? Als je één van deze drie vragen met ‘nee’ beantwoordt, dan is het je geld eigenlijk niet waard. Hierdoor bespaar je geld dat je kunt uitgeven aan een lekkere facial/massage of een avond goed uit eten met vrienden.
  • Naast plastic en papier kun je thuis ook gemakkelijk je gft-afval scheiden. Dat kan door zelf een wormenhotel te kopen of te bouwen voor een paar tientjes. Hier kun je (bijna) al je gft-afval in kwijt en de speciale compostwormen maken er de beste (geurloze) mest van voor al je planten. Win-win! Geen balkon? Meld je dan aan voor een wormenhotel in jouw buurt. 
  • Vergroot je handafdruk door met elkaar tijdens werk, een etentje of op een feestje in gesprek te gaan over duurzaamheid. Wat betekent dit thema voor jou en je gesprekspartner, deel je zorgen én oplossingen en plant binnen no time een zaadje voor de toekomst. Je kunt ook komen kletsen op The Green Girls Club.

Contact & Social Media

Je ontvangt na aanmelding één keer per week een mail met kwalitatieve artikelen. Dus geen spam waar je niet op zit te wachten. 

Translate »

Pin It on Pinterest

Share This