Natalie Wool | workshop

“Er kwam een klein circulair eilandje, een soort olievlek die zich steeds verder uitbreidt.” 

Een geboren en getogen Haarlemse creatieveling. Al van jongs af aan ben ik graag met mijn handen aan het werk. Tekenen, schilderen en handwerken waren mijn dagelijkse bezigheden totdat ik in aanraking kwam met schapen en wol. Liefde op het eerste gezicht! Sindsdien heb ik mijn eigen schaapskudde en ben ik dagelijks op creatieve wijze bezig met wol waarbij diervriendelijkheid en het gebruik van wol een grote rol speelt. Ik gebruik enkel de wol van lokale geschoren schapen die na het scheren hun vacht weer laten aangroeien tot de volgende scheerbeurt.

Ik geef workshops in vilten en sta met mijn producten op verschillende biologische markten in de regio. In mijn online shop vind je wollen woondecoraties waaronder Woolen Wings, vegetarische schapenvachten, wollen kunst voor aan de muur en DIY pakketten.

‘Ik heb gekozen voor een diervriendelijke versie waarbij enkel de wol van het schaap wordt gebruikt. Het schaap zelf mag na zijn/haar scheerbeurt weer terug in de wei.’

De meeste vachten die je in de winkel of op de markt koopt zijn gelooide vachten, dat is inclusief huid. Huiden die overblijven nadat een schaap is geslacht voor consumptie. Ik heb gekozen voor een diervriendelijke versie waarbij enkel de wol van het schaap wordt gebruikt. Het schaap zelf mag na de scheerbeurt weer terug in de wei.

Mijn filosofie:

Ik wil de wereld wat warmer, zachter en bewuster maken. Na mijn baan in loondienst merkte ik dat ik mijn zingeving miste. Met Natalie Wool wil ik mensen bewust maken van duurzaam consumeren zonder dat dit nadelig is voor dier en milieu. Wol is een volledig natuurlijk materiaal, het wordt heel diervriendelijk geproduceerd, zonder grote impact op milieu of samenleving. Wol heeft een lange levensduur, zo’n 80 jaar met behoud van alle positieve eigenschappen. Daarnaast is wol 100% recyclebaar. Wollen producten blijven langer mooi, en zijn dus ook nog erg duurzaam.

De prijzen voor schapenwol zijn historisch laag. De afzetmarkt is ingestort omdat door Corona de Chinese markt is stil gevallen. Schapenhouders en kunstenaars proberen Nederlandse wol weer op de kaart te zetten.

Voor de meeste schapenhouders is wol een restproduct en in Nederland ligt jaarlijks meer dan 1000 ton stil. Wol is onrendabel, voor verwerking moet het wel een paar keer de oceaan over – wassen, verven, kammen en spinnen – en die kosten komen in alle wolproducten tot uiting.

Van de ooit florerende wolverwerkende industrie in Nederland is niets meer over. Er is bijna geen afzetmarkt meer voor. Dat komt niet alleen omdat onze wol vanwege de dikke en stugge samenstelling kriebelt, dus minder geschikt is voor kleding – het is ook een geldkwestie. De dure dekbedden van luchtige wol van Texelse schapen zijn uit de mode geraakt en vervangen door goedkopere producten met vulmaterialen als nylon en polyester.

Hierbij komt dat de loonkosten en de milieulasten hier een stuk hoger liggen dan de totale verwerkingskosten van wol in het buitenland.

Activiteit tijdens Haarlem Clean Up:

We gaan een heus wandkleed vilten met gezamenlijke krachten. Je kunt een plek reserveren voor een workshop tijdens de Haarlem Clean Up. Natalie vertelt je dan meer over het viltproces en je maakt een paneel van ongeveer A3 formaat dat uiteindelijk verwerkt wordt tot één groot wandpaneel en die wordt aan Mama Gaia / Dopper aangeboden. We werken met ruwe schapenwol en verder slechts water en zeep. Je krijgt een inzicht in vilten en leert meer over schapen en wol.

Meer lezen van interview klik dan hier of doe je mee tijdens de Haarlem Cleanup Day?

Je ontvangt na aanmelding één keer per week een mail met kwalitatieve artikelen. Dus geen spam waar je niet op zit te wachten. 

Translate »

Pin It on Pinterest

Share This