Kruidenthee van Nederlandse bodem. Een win-win-winsituatie voor natuur, de boer en het milieu. Wil je weten hoe Matthijs en Daan van ptthee dit voor elkaar krijgen? Earth Label sprak met hen over hun dromen, successen en toekomstvisie.

 

“Iedereen drinkt thee. Jullie hoeven alleen maar voor onze thee te kiezen en er komen meer bijen en vlinders. Dat is zo cool!”

Het is Koningsdag 2018. Daan loopt door de menigte mensen langs de Amsterdamse grachten en ziet daar in een kraampje een oude bekende staan. Matthijs, een oud-collega verkoopt limoncello en de twee raken aan de praat. Hij vertelt dat hij iedere vrijdagochtend met een groepje samenzit om ideeën op te doen voor nieuwe start-ups. Daan droomt erover iets te doen waarmee hij in Nederland voor grote positieve impact kan zorgen en heeft er wel oren naar om aan te sluiten bij dit gezelschap.

Matthijs had altijd een passie voor duurzaam ondernemen. Hij ergert zich aan het fenomeen greenwashing bij grote bedrijven. “Ik wilde me niet bezighouden met hun minieme probleempjes. Het gaat alleen maar over hoe het iets minder slecht kan. Dan komen ze uiteindelijk met duurzame koffiekopjes, daar zit toch niemand op te wachten? Ik wilde iets constructiefs doen, de natuur helpen herstellen. Niet de planeet opzadelen met nog meer producten, nog meer rotzooi.”

“Het klopte allemaal. We zaten op een lijn en ook praktisch gezien was voor ons beiden de tijd rijp om een bedrijf te starten”

De twee vonden elkaar in deze gedeelde visie. Zonder concreet idee wat het zou opleveren gingen Daan en Matthijs op pad om te praten met boeren. “In de agrarische sector liggen veel kansen. We wilden weten wat er gebeurt op zo’n bedrijf, welke mogelijkheden boeren zelf zien.” Vanuit zijn connectie met Commonland en Wij.land was Daan al ruim bekend met de problemen rondom biodiversiteit. Het idee ontstond om iets te gaan doen met kruiden. En thee.

“Matthijs had de naam ptthee al bedacht voordat we wisten dat we iets met thee gingen doen. We hadden dus eigenlijk geen keuze!” Daan

Daan en Matthijs duiken in de wereld van de kruidenthee en ontdekken dat brandnetel en kamille een erg gunstig effect hebben op biodiversiteit. Ze komen er ook achter dat vrijwel alle kruidenthee wordt geïmporteerd uit het buitenland. De puzzelstukjes vallen op hun plaats. “We realiseerden ons dat we een win-win-winsituatie konden creëren. Meer biodiversiteit in Nederland door het verbouwen van kruiden, een eerlijke vergoeding voor de boer die hiervoor een stukje van zijn land beschikbaar stelt en geen milieubelastende import meer. Gewoon kruidenthee, verbouwd in Nederland. Het mooiste is dat iedereen ervan profiteert.”

ptthee bestaat nu ruim een jaar. En de impact die de jongens maken is niet gering. In 2019 wonnen ze als jury- én publieksfavoriet de ASN Bank Wereldprijs, een competitie voor startende, duurzame ondernemingen. “Het afgelopen jaar was vooral aftasten. Je weet niet of mensen zitten te wachten op jouw product en of je het allemaal wel kan waarmaken. Nu weten we dat we het kunnen en in 2020 willen we op grotere schaal kruiden gaan verbouwen en oogsten.” Het tweetal ziet voor de toekomst een scala aan mogelijkheden. Voorbeelden? Nederlandse alternatieven voor zwarte thee met specerijen. Een challenge voor fans om op social media hun eigen wildplukmelange te delen. Alles ten gunste van natuurherstel.

“Earth Label kan ons helpen om nog zichtbaarder te worden. Over vier jaar hopen we dat onze thee bij Albert Heijn en Jumbo ligt. Dat ptthee mainstream is” Matthijs

Daan en Matthijs hopen dat hun concept anderen aanspoort, in binnen- en buitenland. “We willen geen monopolie op dit idee, iedereen mag het overnemen. Dat zou een enorme overwinning zijn voor de natuur. Uiteindelijk kunnen we niet inspireren door te zeggen dat we inspireren. We zouden het een groot compliment vinden als we inspireren door wat we doen.” 

Door Letterdief, voor EARTH LABEL

Contactgegevens

Address: Hembrugstraat 156, 1013 XC Amsterdam

Website: wilder-land.com

E-mail: info@wilder-land.com

Facebook: Wilder Land

Instagram: Wilder Land

Je ontvangt na aanmelding één keer per week een e-mail met kwalitatieve artikelen. Schrijf je nu in en ontvang als eerste het Karma-Hartjes systeem.

Translate »

Pin It on Pinterest

Share This