Een volledig circulaire fiets? Vooralsnog toekomstmuziek, maar als het aan Roetz ligt gaat die er komen. Bedrijfsleider Laurens Nolet vertelt ons hoe in zijn Fair Factory niet alleen materiaal, maar ook talent een tweede kans krijgt.

We betreden een enorme loods in Amsterdam-Noord. In de hoek een keuken met een lange eettafel en daarnaast een kantoor. Maar we zien vooral fietsen, fietsen en nog eens fietsen. En allerlei fietsonderdelen. “De fietsen die wij maken zijn voor 30% gerecycled”, vertelt Laurens. “We krijgen oude fietsen binnen, die we onderdeel voor onderdeel uit elkaar halen. Wat hergebruikt kan worden knappen we op, krijgt een mooie poedercoating en wordt uiteindelijk deel van een gloednieuwe, kwalitatief uitstekende fiets.

“In Nederland zijn er 20 miljoen fietsen. Per jaar worden één miljoen fietsen weggedaan”

Omdat er jaarlijks zoveel materiaal beschikbaar komt van die één miljoen afgedankte fietsen heeft Roetz een mooi product in handen. Inspiratiebron was de auto-industrie. “Daar wordt al veel aan remanufacturing gedaan. Neem bijvoorbeeld motorblokken, die krijgen vaak een tweede leven. Daarnaast is de fiets aantrekkelijk om te recyclen, omdat er weinig regelgeving is op dat gebied. Een auto moet aan talloze kwaliteitseisen voldoen voordat deze de weg op mag. Dit geldt voor fietsen in veel mindere mate. En natuurlijk is de fiets een prachtig Nederlands product!”

Bestel je als particulier een fiets bij Roetz, dan kun je kiezen uit een scala aan designs en accessoires. Denk aan hippe e-bikes en jasbeschermers die gemaakt zijn van oude transportbanden. Iedere fiets wordt op maat gemaakt en gestyled. Voor bedrijven als The Student Hotel met grote vloten deelfietsen produceert Roetz branded bikes, die er niet alleen fantastisch uitzien, maar ook voor 70% hergebruikt zijn. “Doordat alle componenten van de fiets hetzelfde zijn, is het met een gerichte aanpak mogelijk om meer onderdelen opnieuw te gebruiken. Als de fiets dan zijn beste tijd gehad heeft, maken wij er voor de klant weer een vernieuwde versie van.”  

“Het geeft me zoveel energie als ik de mensen hier helemaal zie opleven. Door bij ons te werken krijgen ze weer zelfvertrouwen”

Niet alleen de fietsen krijgen bij Roetz een tweede kans. Op de werkvloer vind je zo’n veertig mensen die er moeite mee hebben om zelfstandig een plek te veroveren op de arbeidsmarkt en dit talent onbenut laten is natuurlijk eeuwig zonde. De stichting Roetz Fair Factory, die onderdeel is van Roetz, moedigt deze mannen en vrouwen aan om na een periode in de fabriek door te stromen naar een reguliere baan als fietstechnicus. 

Ondanks de vele voordelen die gelden voor het recyclen van de fiets, er is ook een belangrijk nadeel, vertelt Laurens. “Ons proces is gericht op het recyclen van oerdegelijke, stalen frames. Fietsen worden vandaag de dag vooral gemaakt van aluminium en daar kunnen we helaas een stuk minder mee. We moeten ons businessmodel daarom telkens opnieuw blijven uitvinden.” 

“Het idee van de circulaire fiets is dat deze eeuwig rond moet draaien”

En dus heeft Roetz het vizier gericht op de toekomst. Twee jaar geleden werd een prijsvraag uitgeroepen door Metropoolregio Amsterdam en Roetz won met het idee voor een circulaire fiets. “Momenteel wordt een prototype ontwikkeld van onze fiets van de toekomst. Het idee is zo min mogelijk grondstoffen met een zo lang mogelijke levensduur. We willen bewijzen dat de transitie naar een circulaire economie ook op grote schaal mogelijk is.”

Door Letterdief, voor EARTH LABEL

Contactgegevens

Adres: Schaafstraat 17, 1021 KD Amsterdam

Website: www.roetz-bikes.com

Facebook: Roetz-Bikes

Instagram: Roetz-Bikes

 

Je ontvangt na aanmelding één keer per week een mail met kwalitatieve artikelen. Dus geen spam waar je niet op zit te wachten. 

Translate »

Pin It on Pinterest

Share This