Met blote handen afval sorteren op festivals. Jeroen en Simon van Seavents doen het. Om mensen bewust te maken van het belang van recycling en de waarde van afval als grondstof.

“Seavents wil het imago rondom afval transformeren. De mindshift moet van afval als iets smerigs naar afval als grondstof”

In 2017 reist Jeroen de wereld over. Hij is blut en van plan om terug te keren naar huis. Op dat moment belt zijn vriend Simon hem vanuit Australië, of hij zin heeft om een tijdje bij hem te komen logeren. Ze verblijven in een huis aan de oostkust en houden zich bezig met beach cleanups. Een kennis komt met het idee om afval te gaan sorteren op lokale festivals. Zo gezegd, zo gedaan. 

Terug in Nederland staat het festival Surfana voor de deur en Simon neemt contact op met de organisatoren. Of ze op Surfana mogen laten zien wat ze in Australië deden. Ditmaal introduceren ze de composteermachine, die later zou worden omgedoopt tot Corrie. Het wordt een enorm succes. Twee ton restafval na afloop van de voorgaande editie wordt dat jaar teruggebracht naar slechts vijftig kilogram. 

“De naam Seavents is gekozen vanwege onze connectie met de zee. We zijn surfers en willen onze playground beschermen tegen vervuiling” Jeroen

Dit smaakt naar meer. Jeroen en Simon nemen deel aan een intensief programma voor start-ups, waar ze hun businessplan pitchen. De ideeën worden zo goed ontvangen dat Seavents beloond wordt met een beurs van achttienduizend euro om het bedrijf op te starten. Sindsdien zijn de twee met een team vrijwilligers overal in Nederland te vinden op festivalterreinen. “Het is echt geen fancy werkje wat we doen. Om door afval heen te graaien moet je je heel nederig opstellen. Mensen kijken naar je en vinden je een viespeuk. Maar juist die opoffering voor de natuur geeft een enorm oergevoel.”

“Als mens ben je geen slachtoffer, maar juist een heel krachtig wezen. We dragen verantwoordelijkheid voor onszelf en onze omgeving”

De kracht van Seavents zit vooral in het educatieve aspect. “We kunnen niet concurreren met grote bedrijven als het gaat om het pure beukwerk. Het belangrijkste is dat we zichtbaar zijn. We praten met mensen, we zijn benaderbaar en geven het goede voorbeeld door zelf onze handen vuil te maken.” 

Ieder festival vraagt om uitgebreide en planmatige voorbereiding. Leveranciers en cateraars worden geïnstrueerd over de materialen die gebruikt mogen worden voor hun producten. Alles moet biologisch afbreekbaar zijn om de kwaliteit van de compost, die festivalbezoekers op de laatste dag van het evenement mee naar huis krijgen, te garanderen. De reacties die Jeroen en Simon krijgen op de composteermachine zijn uiteenlopend en vaak hilarisch. “Op een festival waar we stonden werd de machine door bezoekers onder invloed van geestverruimende middelen aangezien voor een spaceshuttle. Je maakt de gekste dingen mee.”

“Over drie jaar hopen we dat het algemeen aanvaard is dat peuken en andere rotzooi op de grond gooien uit den boze is. Dat we er uit liefde voor moeder aarde niet zo’n motherf*cking bende meer van makenSimon

Educatie en mensen informeren is het raakvlak tussen Seavents en Earth Label. “Het gaat allemaal om bewustwording en eigen verantwoordelijkheid. Inspiratie door actie is ons motto.”

Door Letterdief, voor EARTH LABEL

Contactgegevens

Website: www.seavents.org

E-mail: hello@seavents.org

Tel: +31634250137

Instagram: seavents

Je ontvangt na aanmelding één keer per week een e-mail met kwalitatieve artikelen. Schrijf je nu in en ontvang als eerste het Karma-Hartjes systeem.

Translate »

Pin It on Pinterest

Share This