We spreken op een zonnige maandagmiddag met Karen, Marleen, Babs en Jasper van SUPmission. Misschien heb je ze wel eens voorbij zien peddelen in de Haarlemsche grachten met een zwart t-shirt en een blauw AH kratje voorop het supboard. Nog maar een paar maanden actief en nu al een begrip. 

Na een lastige tijd achter de rug gehad te hebben besluit Karen het heft in eigen hand te nemen en ervoor te zorgen dat tij keert. En waar wordt zij beter en gelukkig van? Van water. Dus stapt ze op haar supboard en bij de eerste peddel in het water vist ze meteen het nodige vuilnis op. “Zo veel vuil lag er in het water en langs de kade! Ik dacht: wat is dit erg!”. Direct gaat ze terug naar huis om een vuilniszak te halen. Na nog geen 100 meter peddelen is een grote vuilniszak al bommetjevol en heeft Karen zelfs een plastic stoel uit de grachten gevist. Met een paar belletjes en gedeelde connecties is binnen no time een team tot stand gekomen met allemaal eenzelfde missie. 11 mei 2020 is SUPmission geboren. 

“Het is ongelooflijk dat mensen nog steeds niet in de gaten hebben hoe slecht plastic en ander afval is voor onze grachten en eigenlijk voor de hele wereld. We zijn allemaal kleine zaadjes, maar samen hebben we hebben wel heel veel impact!”

SUPmission gaat ongeveer een keer per 2 weken met een supboard het water op, om vervolgens zoveel mogelijk vuilnis uit het water te vissen. Iedereen kan zich aanmelden om mee te doen. Teamleden Babs en Jasper zijn al diepgeworteld binnen duurzaamheidskwesties en zorgen ervoor dat er ook een stuk educatieve waarde inzit. Niet alleen voor de andere teamleden, maar voor alle mensen die meedoen aan de SUPmissions. Zo hebben ze vaak een spreker, bijvoorbeeld een wethouder van de Gemeente Haarlem.

“We willen niet alleen maar schoonmaken, we willen een boodschap verspreiden.”

Iets leuks maken van afvalverzameling, dat is wat SUPmission doet. Op het moment dat je er een positieve draai aan kunt geven, verandert dat de mindset. Karen: “De grote Supmissions zijn het allerleukst. Soms zijn we al op het water en haken mensen tijdens de missie nog aan. En het maakt niet uit of je alleen komt of samen, waar je vandaan komt of wie je bent.” 

Marleen: “We hebben eigenlijk mazzel gehad dat we in de coronatijd zijn begonnen. De cafés waren dicht, winkels gesloten en het was ook nog eens prachtig weer. Veel mensen zaten langs de kade of op het gras naast het water. We willen allemaal een schoon park en schoon water. Velen komen alleen en ontmoeten elkaar tijdens de Supmissions, dus dat maakt het ontzettend laagdrempelig.”

Jasper: “We maken het vuilprobleem zichtbaar. De mooiste dingen die daaruit voortvloeien zijn toch wel een duim omhoog van iemand die een drankje drinkt langs de kade, een lachend gezicht van een ander die de hond uitlaat en kleine kinderen die naar ons zwaaien.”

“We zijn niet pur sang de schoonmaak ploeg van het water, maar we hebben als missie om iedereen bewust te maken van het afvalprobleem.” zegt Karen.  “En niet te vergeten: we maken het leuk!”, voegt Jasper toe. “Mensen betalen geld om een sup te huren, zodat ze met ons mee kunnen om afval uit het water te vissen. Het feit dat we het leuk maken zorgt ervoor dat men er ook toe bereid zijn om dat te doen.”

“Je hoort van veel mensen dat ze heel erg blij zijn dat ze eindelijk iets kunnen doen.”

Babs: “Ik zag eens tijdens een missie een zak in het water liggen, bleek er een vis in verstrikt geraakt. Aan de ene kant hebben we erom moeten lachen, want ik had dus heel de tijd een plastic zak, ruikend naar rotte vis in mijn krat op het supboard liggen, maar aan de andere kant natuurlijk heel erg triest en het geeft zo goed weer wat het probleem is. Het zou te gek zijn als andere steden dit ook gaan oppakken en met een SUPmission t-shirt de grachten op gaan. Je kunt het overal doen, want helaas ligt er overal nog afval.”

Als we kijken naar de toekomst dan heeft het team van SUPmission eigenlijk maar een wens: dat ze niet meer bestaan, want dat zou betekenen dat het niet meer nodig is. Een beter antwoord had er niet gegeven kunnen worden! Let’s be better together! 

Door Kim Goed, voor EARTH LABEL

 

Contactgegevens

Website: SUPmission.org

Facebook: SUPmission

Fotograaf: www.fotogenoten.com

Keypartner verhuur: SUPflow

 

Je ontvangt na aanmelding één keer per week een mail met kwalitatieve artikelen. Dus geen spam waar je niet op zit te wachten. 

Translate »

Pin It on Pinterest

Share This