Het is rustig in de winkel. Door de tweede Coronagolf is het cafégedeelte van Sûr Atelier gesloten en ook ons gesprek vindt noodgedwongen plaats via Zoom. Maar dat mag de pret niet drukken: Lara Scot geeft ons een complete virtuele rondleiding door het atelier. We zien de kleding, de lampen uit eigen collectie, de lekkere hapjes en we zwaaien vrolijk naar Atiah, Nadia en Samar. Er hangt een superfijne sfeer. 

Bij Sûr Atelier in Haarlem kun je zelf zien hoe ambachtsmensen, Nieuwe Nederlanders, jouw toekomstige kledingstuk op maat maken. Zo raak je bewust van de passie en het vakmanschap dat hierin zit. Sûr Atelier werd iets meer dan vier jaar geleden opgericht door Lara Scot. Onder het motto ‘to make & to share, to unify & to be again’ wordt hier niet alleen gewerkt aan mooie producten, maar ook aan het welzijn en werkplezier van iedereen die hier zijn steentje bijdraagt. 

Hoewel je anders zou verwachten, heeft Lara geen achtergrond in de mode. “Ik heb een HBO opleiding gedaan op het gebied van marketing, communicatie en vormgeving en ik heb jaren een eigen bedrijf gehad”, zegt ze daarover. “Maar in 2015 had ik me ten doel gesteld om mensen uit het AZC te helpen hun plek te vinden in onze maatschappij en om ze zich beter te laten voelen. Bovendien wilde ik aan Nederlanders laten zien wat voor waardevolle mensen Nederland komen verrijken. Om te beginnen koppelde ik Haarlemmers als ‘taalmaatjes’ aan de bewoners, om de mensen te helpen beter Nederlands te leren. Gaandeweg ontdekte ik hoeveel van deze mensen bijzondere ambachten beheersen. Ambachten die hier bijna zijn uitgestorven.” 

“De meest gehoorde reactie van Haarlemmers is: ‘Wat maken jullie mooie dingen!’”

Lara had contact met stoffeerder Ahmad en met zijn hulp begon ze, bij wijze van experiment, een pop-up atelier in het voormalige V&D-pand aan de Grote Houtstraat. “Dat was eerst gewoon voor een dagje, om contact te leggen met het publiek en te laten zien wat we doen. Wij komen allebei niet uit de kledingbranche, maar we hebben wel allebei verstand van vormgeving. En we kunnen allebei met een naaimachine overweg. Ik zei ‘joh, ik zet twee machines neer en we zien wel’. We hadden nog niks, één jurkje. Maar dat jurkje bleek meteen een hele goeie. Die plek in hartje centrum heeft veel publiek. En we hadden succes: mensen vonden het zó leuk om te zien wat we doen! Vanaf dat moment is het gaan groeien.”

“Het eerste jaar waren we samen aan het stunten. Niets was gepland, alles is organisch ontstaan. We hebben zóveel geleerd in die periode. Over stoffen, collecties. Maar we willen vooral klein blijven, we maken ‘slow fashion’. De stoffen komen niet met het vliegtuig uit China, maar gewoon uit Nederland en Duitsland. We maken één enkel artikel. Als iemand het leuk vindt, zeggen we: ‘dit kunnen we ook in jouw maat maken’. Dan komen de mensen later terug om het te passen. Klanten mogen ook altijd terugkomen als een kledingstuk kapot is, of als ze bijvoorbeeld een beetje zijn aangekomen of afgevallen. Dan vermaken we dat. We hebben geen voorraad en nauwelijks sale. Dat hebben we niet nodig.” 

“Kleding is altijd zo anoniem! Door de makers op de voorgrond te zetten, krijgt onze kleding een gezicht en daardoor meer waarde voor de klant. Dat is ook duurzaam!”

Een andere reden om ‘klein’ te blijven, is dat het behapbaar moet zijn voor de makers. “De mensen werken hier naar eigen kunnen. En ze werken omdat het hier gezellig is. Stress kennen we hier niet. Op dit moment hebben we 23 mensen die voor ons werken, van heel verschillend niveau. Sommigen van hen een paar uurtjes per week, anderen meerdere dagen. Er zijn ook mensen bij die de capaciteiten hebben om een eigen bedrijf te beginnen. Wij helpen ze dan met de start. Eén stoffeerder en één kleermaker zijn nu al helemaal zelfstandig. Met hen werken we nog steeds samen, ze sturen ons maandelijks een factuur voor wat ze doen. Nog twee mensen gaan  datzelfde traject in. Daarnaast stromen mensen uit naar banen, opleidingen of stages.”

Maar ook Nederlandse vrijwilligers vinden hun plek bij Sûr Atelier. Haarlemmers dragen graag een steentje bij als ‘taalmaatje’. Sommigen van hen komen om te reïntegreren na een lastige periode, anderen hebben een specifieke expertise en kunnen op die manier ondersteunen. “We hebben een community gebouwd met mensen die elkaar anders niet zo snel zouden ontmoeten. Iedereen die hier komt, heeft een positieve invloed op het leven van anderen. Ik ben supertrots op wat we hebben bereikt in vier-en-een-half jaar.” 

“Ik vind dat iedereen die dat kan, zijn verantwoordelijkheid moet pakken om iets voor anderen te betekenen. Zelf voelde ik me verantwoordelijk om mensen in het AZC op weg te helpen in hun nieuwe leven. Al heel snel had ik in mijn eigen straat vijf taalmaatjes geënthousiasmeerd. Nee, dat kostte niet veel moeite. Misschien is Haarlem een hele sociale stad. De reacties op wat we doen, zijn altijd hartstikke positief.”

“Op het moment dat je mensen zíet, zijn het gewoon mensen. Alle vooroordelen vervallen dan..”

‘Organisch’ ondernemen doet Lara nog steeds. “Zolang er een behoefte bestaat, blijf ik dit doen. Als het niet meer nodig is, stop ik”, zegt Lara. Concrete plannen voor uitbreiding zijn er niet. “Ik weet dat wat wij doen, in andere steden heel erg welkom zou zijn. En moeilijk is het niet hoor, om dit concept verder uit te rollen naar andere steden. Dingen als inkopen van stoffen doen we toch al. Maar schaalvergroting betekent ook: meer managen. Ik krijg dan ineens een kantoorbaan. Terwijl ik juist zo houd van de persoonlijke interacties met de mensen.” 

Wat Lara in de toekomst graag wil, is nog meer ambachten toevoegen aan Sûr Atelier. “Ik zou graag nog meer diversiteit in beroepen laten zien. Bijvoorbeeld horlogemakers, schoenmakers of edelsmeden die bijzondere sieraden maken.”

“Ambachtslieden uit het buitenland moeten in Nederland vaak ineens iets anders doen omdat ‘voor hun werk toch geen markt’ zou zijn. Doodzonde! Ik wil die vergeten ambachten juist graag een podium geven.”

Door YVONdst Tekst & Beeld, voor EARTH LABEL

Contactgegevens

Adres: Gedempte Oude Gracht 87, 2011 GN Haarlem

Website: www.sur-atelier.nl

Facebook: Sûr Atelier

Instagram: Sûr Atelier

Je ontvangt na aanmelding één keer per week een mail met kwalitatieve artikelen. Dus geen spam waar je niet op zit te wachten. 

Translate »

Pin It on Pinterest

Share This