Onlangs verscheen een publicatie van het Surf Project in een Amerikaans tijdschrift. Het resultaat van vier jaar onderzoek naar de effecten van surflessen bij kwetsbare kinderen. Earth Label sprak met oprichter Suzanne van den Broek-Dietz over deze mijlpaal en de passie voor haar Surf Project.

Suzanne en haar man Jurjen maken in een idyllisch Volkswagen-busje een surftrip door Portugal. Beiden zijn dol op de golven. Bij thuiskomst krijgt Suzanne op de zorgboerderij waar ze als vrijwilliger actief is een vraag van Stef, een jongen met Down. Stef wil graag dat Suzanne hem leert surfen. Haar antwoord is nee. Vooralsnog. Want deze vraag brengt Suzanne op een idee. Ze gaat op onderzoek uit en ontdekt dat in Engeland het Wave Project wordt georganiseerd. Surflessen speciaal voor kinderen met Down, autisme of ADHD.

Aangemoedigd door de oprichter van dit Wave Project neemt Suzanne contact op met surfschool Surfana in Zandvoort, om haar project gezamenlijk op poten te zetten. “Waar ik vanaf dag één van overtuigd was, is dat het project een solide basis moest hebben. Kwalitatief en duurzaam. Het gaat hier om een kwetsbare doelgroep en de veiligheid van de kinderen staat absoluut voorop.”

 

“Het allerleukste aan deze doelgroep? Dat er geen laagje overheen zit, gewoon puur het kind”

Met een achtergrond als psycholoog heeft Suzanne met het Surf Project een bijzondere wens. Namelijk het meten van het effect van het surfen op de levenskwaliteit van de deelnemende kinderen. “In 2014 ben ik begonnen met eenvoudige vragenlijstjes, waarop gereageerd kon worden met smilies. Zo kregen we in beeld hoe de kids zich in diverse situaties voelden. Twee jaar later zijn we, in samenwerking met GGZ Noord-Holland-Noord, gestart met het wetenschappelijke onderzoek.” 

“Niet alleen de kinderen genieten van het surfen, het maakt hun hele familie blij”

Het welzijn van de kinderen heeft van begin tot einde prioriteit. Na inschrijving voor het Surf Project vindt een uitgebreid intakegesprek plaats. De toekomstige begeleider komt zo te weten waar het kind specifiek behoefte aan heeft. Wanneer het tijd is voor de eerste les hangt er in de kleedruimte voor ieder kind een wetsuit klaar. “Met een foto erbij, dit geeft de kids houvast en een gevoel van veiligheid.” Vervolgens wordt op een speelse manier met behulp van houten pictogrammen uitgelegd wat de kinderen die dag kunnen verwachten. De warming-up vindt plaats op het strand, waarna de instructeurs een korte uitleg geven. Dan gaan de teams in rode, gele, witte en blauwe shirts het water in.

“Het is erg belangrijk om de kinderen op het juiste niveau aan te spreken, zodat ze groeien in hun zelfvertrouwen”

Tijdens het project wordt ieder kind bijgestaan door een persoonlijke begeleider. Dit vraagt om de toegewijde inzet van honderden vrijwilligers. “Bij de laatste editie staken driehonderd mensen al hun liefde en energie in het project. Dit is fantastisch, het creëert een ongelofelijk teamgevoel.” Omdat het Surf Project zonder deze kanjers niet kan bestaan, is er veel aandacht voor persoonlijke waardering. “Na afloop van elke editie ontvangen de vrijwilligers een bedankje en een foto van zichzelf in de zee. Ondanks de enorme aantallen willen we de sfeer van een kleine, betrokken community blijven behouden.”

“Wow, ruim driehonderd vrijwilligers staken bij de laatste editie al hun liefde en energie in het project!”

Het onderzoek van het Surf Project is in april van dit jaar gepubliceerd in een Amerikaans vaktijdschrift. Wat bleek? De kwaliteit van leven van de kinderen gaat significant vooruit in de eerste drie surflessen. Ze zitten lekkerder in hun vel, hebben meer contact met leeftijdsgenootjes en voelen zich beter op school. “Omdat dit hele onderzoek een uiting is van mijn liefde en passie voor dit project is deze publicatie echt een mijlpaal.” Als Suzanne aan de toekomst denkt, droomt ze vooral over meer lessen per kind. “Als drie keer surfen al voor zo’n boost zorgt, stel je dan eens voor wat het effect zal zijn van negen of twaalf lessen!” 

Je bent tenslotte vast benieuwd of Stef, inspiratiebron voor het Surf Project zelf ook op de surfplank is beland… “We belden hem en zeiden: je kunt komen surfen hoor. Maar Stef bedankte vriendelijk met de boodschap dat hij helemaal niet van water houdt!”

Door Letterdief, voor EARTH LABEL

Contactgegevens

Website: www.surfproject.nl

E-mail: info@surfproject.nl

Wetenschappelijk onderzoek: Samenvatting

Enorme dank aan Steffie Lahaye & Merijn Yestra voor het maken van dit prachtige Film-interview!

Je ontvangt na aanmelding één keer per week een mail met kwalitatieve artikelen. Dus geen spam waar je niet op zit te wachten. 

Translate »

Pin It on Pinterest

Share This