Vrouwen die elkaar motiveren en adviseren op het gebied van een duurzame leefstijl. Initiatiefneemster Marieke van den Berg vertelt ons waarom een fijne groep zo belangrijk is en welke stappen ze wil zetten richting een groene toekomst.

“Duurzaamheid is geen trend. We hebben geen keuze als we hier willen blijven leven”

Wat is er mooier dan je passie te kunnen delen met anderen? Dit dacht Marieke van den Berg twee jaar geleden toen ze besloot de The Green Girls Club in het leven te roepen. Ze was al langere tijd bezig met onderwerpen als duurzame voeding en mode, maar had behoefte aan contact met gelijkgestemden. Inmiddels nadert het aantal leden van de Facebookgroep de duizend. “Ik heb de club opgericht om elkaar te inspireren en persoonlijke ervaringen te delen. Je kunt samen zoveel meer impact maken.”

The Green Girls Club heet iedereen welkom die interesse heeft in een duurzame leefstijl. Jong en oud, ‘groentje’ en expert. “Er wordt niet geoordeeld over wat anderen doen. Het is supermakkelijk om een mening te hebben over elkaar. Jij gaat drie keer per jaar met het vliegtuig, jij gebruikt veel plastic, enzovoort. Wij willen juist een open sfeer creëren waarin iedereen op haar manier wijzer wordt.” Naast de online community organiseert de club ook fysieke ‘gatherings’. Dit zijn kleinschalige bijeenkomsten met sprekers, waarbij een bepaald thema centraal staat.

“Je leeft, dus je hebt sowieso een footprint op de aarde. Oordeel daarom niet te snel over een ander”

Ook Marieke blijft zelf continu nieuwe dingen ontdekken. Vorig jaar ging ze de uitdaging aan om een jaar lang geen kleding te kopen. “Voor een enorme mode-liefhebber als ik was dit écht een challenge! Toen ik begon heb ik heel mijn kledingkast leeggehaald en alles op bed gegooid. Het was zo confronterend om te zien hoeveel spullen ik had, al die kleding, schoenen en jassen had ik helemaal niet nodig.” Iets nieuws kopen mocht niet, maar ruilen wel. Met vriendinnen organiseerde Marieke speciale etentjes om items met elkaar te wisselen. Ook bezocht ze regelmatig een kledingruil. “Het is hartstikke leuk om iemand blij te maken met iets dat je zelf weg zou doen. Het maakt je veel bewuster van wat je hebt. Zorg goed voor je spullen, ga er zorgvuldig mee om. En gebruik je iets zelf niet meer, kijk dan of je het een tweede leven kunt geven.” Over deze ervaring schreef Marieke zeven inspirerende blogs.

“Je hoeft niet altijd te kopen. Wees je bewust van de invloed van de media en modesector op jouw consumeergedrag”

Wat de toekomst betreft zit Marieke met de The Green Girls Club vol ideeën. Ze beseft dat het realiseren van een duurzame, groene aarde hand in hand gaat met beter onderwijs voor meisjes wereldwijd. “Uit onderzoek blijkt een samenhang te bestaan tussen educatie voor meisjes en de opwarming van de aarde. Vrouwen die naar school zijn geweest krijgen minder en gezondere kinderen. Om overbevolking tegen te gaan is het van groot belang dat kinderen overal ter wereld toegang hebben tot goed onderwijs.” Marieke droomt van projecten voor jonge Green Girls. “We moeten onze kinderen weer leren in verbinding te staan met hun gevoel en de natuur. Zodat ze van jongs af aan bewust zijn van alle mooie dingen die onze aarde te bieden heeft.”

“Wij staan niet bovenaan de keten, we zijn onderdeel van een geheel”

Door Letterdief, voor EARTH LABEL

Je ontvangt na aanmelding één keer per week een mail met kwalitatieve artikelen. Dus geen spam waar je niet op zit te wachten. 

Translate »

Pin It on Pinterest

Share This