We spreken met Rod, de mede-eigenaar van THIJS-drinks. Hoewel het altijd fijn is elkaar in het ‘echt’ te zien, nemen we de interviews volgens de huidige maatregelen af via zoom. Dit mag de pret zeker niet drukken! Vanaf het eerste moment spat zijn enthousiasme door het scherm van onze laptop. We hebben duidelijk te maken met een echte ondernemer.

Rod zat al heel lang in de marketinghoek en heeft altijd al het idee gehad om iets voor zichzelf te beginnen. Hij is samen met een vriendin gestart met een project waar zij mooie en inspirerende elementen vanuit de kunst & cultuur samen wilden brengen onder één dak. “Een plek waarbij verbinding centraal staat en zodoende zijn we dat project ook aangegaan met andere ondernemers. Waarbij we als een soort curator boven het geheel zweefden. Uiteindelijk heeft dit project helaas geen voet aan de grond kunnen krijgen. Zodoende stond ik met lege handen, maar ik wilde ook niet terug naar het bedrijfsleven. Ik wilde blijven ondernemen.”

“Vanuit dit eerdere project kwam ik in contact met twee creatievelingen, Thijs en Thomas, die destijds bezig waren met ThijsTea dat later de naam veranderde naar ThijsThee. Thijs had ervaring met koken en Thomas wilde nieuwe frisdranken in de schappen hebben. Met bier was er al een hele ontwikkeling gaande, maar met frisdrank bleef de innovatie nog een beetje uit. Zo zijn ze begonnen met het brouwen van een ijsthee dat gemaakt wordt van overgebleven fruit.” 

“Er is zo enorm veel voedselverspilling! Alleen al in Nederland verspillen we zo een 800 miljoen kilo eten en drinken per jaar! Eenderde daarvan is groente & fruit, dus je kunt je wel voorstellen dat het gaat om gigantische reststromen.”

Thijs en Thomas gingen letterlijk naar de groenteboer op de hoek, waar aan het einde van de dag de laatste aardbeien niet meer verkocht zouden worden. Dat was de start van het brouwen van mooie frisdranken uit reststromen. Vanuit daar gingen Thijs en Thomas met een bakfiets langs de lokale horeca ondernemers. 

Ondernemers waar Thijs en Thomas met hun bakfiets langs gingen zeiden: “Dat is grappig ijsthee van Thijs; ThijsThee.” En dat is blijven hangen. 

“Ik had die producten van ThijsThee al vaker geproefd en was ervan overtuigd dat deze producten een groter platform verdiende. Daarom heb ik tegen hen gezegd dat ik wel een plan wilde schrijven over de toekomst van ThijsThee, toen nog ThijsTea. Zo gezegd, zo gedaan en uiteindelijk ben ik mede-eigenaar geworden. Binnen no time hebben we vanuit een crowdfunding een goede basis kunnen bouwen.” 

“Ondertussen heeft de structuur van de onderneming wat andere vormen aangenomen en ben ik nu volledig eigenaar van THIJS-drinks. We merkten dat de wereld van de ijsthee heel moeilijk te bewandelen is. Op dat vlak draaien enorm grote spelers mee, waarbij het lastig is om daartegen te concurreren. Op het gebied van sappen is wel nog een grote winst te behalen. Daar kunnen we nog veel meer verschil maken! De ijsthee houden we ook absoluut in ons assortiment, maar onze focus is wat meer verschoven naar de sappen. Vandaar dat we ook de naam hebben aangepast van ThijsThee naar THIJS-drinks. We zetten nog steeds overtollig fruit in en dit is ook onze focus van communicatie. Want we willen graag een positieve klank meegeven, waar we vroeger bijna rebels tegen voedselverspilling aan het strijden waren. We zijn van mening dat we ondertussen in een fase zijn gekomen waar we op een positieve manier kunnen inspireren en ervoor kunnen zorgen dat onze producten de markt kunnen verrijken.”

“Samen met onder andere Kromkommer en Instock hebben we ook een platform opgericht genaamd Verspilling is Verrukkelijk! En je ziet steeds meer ondernemers die op basis van het terugdringen van voedselverspilling initiatieven oprichten.”

“We proberen aan onze producten altijd een functionele en verrassende twist te geven. Zo hebben we bijvoorbeeld een sinaasappelsap op basis van duindoorn en kamille. Ze doen inhoudelijk ook echt iets voor je lichaam! Daarnaast zijn onze producten ook nog eens laag in suikers en bevatten weinig calorieën. Daarmee proberen we ook echt een goed alternatief te bieden voor de -voornamelijk ongezonde- frisdranken binnen onze markt. We proberen dicht bij de reguliere frisdranken te blijven, maar dan een verantwoord alternatief te brengen. We willen het namelijk ook laagdrempelig houden voor een breed publiek. Om op z’n minst eens te proberen!” 

“Al onze sappen zijn niet alleen duurzaam, functioneel en verrassend, maar ook 100% natuurlijk en biologisch.”

“We hopen dat we in de nabije toekomst toch echt wat meer kunnen opschalen. Gelukkig zijn we al in een ver stadium met een grote speler om komend jaar de THIJS-drinks sappen groots uit te rollen in Nederland. Niet alleen wordt het bedrijf natuurlijk gezonder, maar nog belangrijker dat we dan echt een verschil kunnen maken wat betreft al die reststromen. Dat is onze ambitie! Hopelijk kunnen we daarna ook over de grens gaan kijken. En wie weet kunnen we zelfs andere ondernemers of start-ups ondersteunen.”

“Het is natuurlijk nu al fantastisch dat we 200.000 flesjes per jaar produceren en zo al heel veel fruit hebben ‘gered’, maar op het moment dat dat vertienvoudigd, kunnen we pas echt het verschil maken.”

Door Kim Goed, voor EARTH LABEL

Je ontvangt na aanmelding één keer per week een mail met kwalitatieve artikelen. Dus geen spam waar je niet op zit te wachten. 

Translate »

Pin It on Pinterest

Share This