Verzin het maar, skateboards maken van de dopjes van frisdrankflessen. Die er ook nog eens fantastisch uitzien. Oprichter van WasteBoards, Rogier Heijning vertelt ons waarom een mooi en origineel product cruciaal is als symbool voor duurzaamheid.

“Als je begint over vervuiling komt acht procent van de mensen in actie. Die andere tweeënnegentig procent krijg je mee als jouw product leuker is dan het alternatief”

“Wat een ontzettend lelijke boot ga jij maken”, reageert Rogier op de plannen van een kennis die het geniale idee heeft om van zwerfplastic een boot te bouwen. Een soort protestvlot. “Je wilt laten zien dat afval fout is en dan ben je dus de hele tijd boos. Waarom maak je geen prachtige boot? Iets waarvan mensen zeggen: wow, wat mooi! Dat is een veel leukere boodschap.” Dit gesprek, inmiddels zo’n tien jaar geleden, leidt tot een succesvolle samenwerking. “De les die ik leerde in deze periode was dat je een stip op de horizon nodig hebt, maar dat je ook moet kunnen bijsturen.” 

Het concept voor WasteBoards ontstond toen Rogier een van zijn huidige compagnons ontmoette. Een advocaat, bezeten van skaten en met een geweldig idee. “Hoe tof zou het zijn als we een skateboard kunnen maken van plastic afval?” Door studenten van de Hogeschool van Amsterdam werd getest met materialen om een flexibel board te maken dat ook nog hard genoeg was. Flessendopjes kwamen als beste uit de bus. 

“Voor de productie van onze boards worden de dopjes niet omgesmolten, maar geperst. Het logo op de dopjes blijft zichtbaar, zodat mensen meteen herkennen dat het om een gerecycled voorwerp gaat”

Met nul technische kennis gingen de heren aan de slag. Ze lieten een grote mal van aluminium maken en kochten een oven. Doppen in de mal, de mal in de oven. “En wij zaten te kijken wat er gebeurde. Er gingen twee uren voorbij, vier, zes, zeven. Eindelijk begonnen de doppen te smelten. We brandden drie keer onze vingers toen we de mal uit de oven haalden, maar ons eerste WasteBoard was een feit.” De periode die volgde was er vooral een van ploeteren en schaven aan het productieproces. “Na veel lezen en uitproberen konden we op een gegeven moment zes tot acht boards per dag maken met één oven. Op dat moment kun je business gaan draaien.” 

“Wij schilderen met plastic”

“Verhalen over een circulaire economie zijn vaak heel abstract. Als je mensen iets tastbaars kunt laten zien, een artikel van gerecycled materiaal dat er minstens zo goed uitziet als het mainstream alternatief, krijg je ze in beweging. Maak een duurzame keuze gemakkelijk.” Wat WasteBoards bijzonder maakt is dat het product volledig voor zich spreekt. Met de herkenbare logo’s op de kleurrijke dopjes creëren we een ‘handschrift’ dat nog niet bestaat. “Wij schilderen met plastic. Onze boards zijn uniek, een vorm van kunst.”

“Hoe groot we ook worden, we willen altijd trouw blijven aan ons handschrift van herkenbare dopjes. Het zou echt fantastisch zijn als dat lukt”

WasteBoards koopt de doppen van KNGF Geleidehonden. “Deze stichting heeft een enorme loods met ingezamelde dopjes, die op type plastic worden uitgesorteerd. De decks van onze boards zijn 100% circulair en met de aankoop ervan steun je dus ook nog de stichting.”

Inmiddels kijkt WasteBoards voorzichtig over de grens heen en het veroveren van de Amerikaanse markt is de volgende stap. Ook is het bedrijf bezig met de Bakery in a Box. “De Bakery’s zijn vrolijk gedecoreerde containers waarin je ter plekke een board kunt bakken. Het idee is om de Bakery’s naar arme gebieden in de wereld te sturen. Het produceren van boards levert daar werkgelegenheid op en pakt ook de plasticproblematiek aan . Zo creëren we met dit initiatief niet alleen ecologische, maar ook maatschappelijke impact.”

Door Letterdief, voor EARTH LABEL

Contactgegevens

Website: www.wasteboards.com

Tel: +31 (0) 682985095

Facebook: Wasteboards

Instagram: wasteboards

Je ontvangt na aanmelding één keer per week een e-mail met kwalitatieve artikelen. Schrijf je nu in en ontvang als eerste het Karma-Hartjes systeem.

Translate »

Pin It on Pinterest

Share This