Iets moois maken van afvalstromen

Eva Aarts en Wies van Lieshout van Waterweg zijn twee stoere meiden. Met hun bedrijf maken ze waterdoorlatende tegels van bagger, dat uit rivieren en kanalen wordt geschept. 

Eva en Wies zijn een team van dromers en doeners met verschillende achtergronden die de circulaire economie daadwerkelijk willen realiseren. Deze meiden zien dat de huidige economie geen antwoord geeft op de problemen van onze tijd en geloven juist dat circulariteit economisch haalbaar is en moet zijn. 

“Het begon allemaal  met de BlueCity Circular Challenge. Wij deden hieraan mee, omdat we geïnteresseerd zijn in de circulaire economie en het maken van nieuwe producten uit afvalstromen. We kregen de opdracht om iets te bedenken voor bagger. Er wordt jaarlijks 10 miljoen kuub bagger opgeschept uit rivieren en kanalen. Dit wordt afgevoerd en als landfill gebruikt om industrieterreinen, zonder dat er extra waarde aan wordt toegevoegd. Dat proces kost niet alleen heel veel aan CO2-uitstoot, maar het kost de belastingbetaler ook geld, terwijl er geen waarde wordt toegevoegd. Dat is zonde.”

Waterpasserende tegel van bagger

Maar liefst 95% van de stad is betegeld. Deze tegels laten geen water door. Doordat het in Nederland veel regent, kan het water vaak niet meer de grond in zakken en komt dit in het riool terecht. Er ontstaat dan een te grote druk op het riool. Met een tegel van bagger kan regenwater de grond inzakken en wordt het riool ontlast. Dit is dan ook een oplossing in het creëren van een duurzame, toekomstbestendige stad. 

Bagger in de bouw

Naast dat de bagger kan worden omgezet in een tegel ziet Waterweg ook toekomstige mogelijkheden in op maat gemaakte producten. Mogelijk als een iconisch product wat bijvoorbeeld gebruikt kan worden voor gevelbekleding en straatmeubilair. 

Waterweg gelooft erin dat bagger gebruikt kan worden voor traditionele bouwmaterialen, maar dat er ook nog veel meer mogelijk is. Hiermee hoopt Waterweg bij te dragen aan het werkelijk realiseren van een circulaire economie.

Contactgegevens

Address: Maasboulevard 100, 3063 NS Rotterdam

 

Website: www.waterweg.co

 

E-mail: wies@waterweg.co 

 

Tel: +31629355252

 

Je ontvangt na aanmelding één keer per week een mail met kwalitatieve artikelen. Dus geen spam waar je niet op zit te wachten. 

Translate »

Pin It on Pinterest

Share This