Denk eens aan de volle vuilniszakken die je wekelijks in de container gooit. Kun jij je voorstellen om helemaal geen afval meer te produceren? Elisah van Zero Waste vertelt ons hoe zij zover gekomen is.

In 2015 krijgt Elisah van een vriendin een boekentip. Een Amerikaans gezin met twee kinderen lukt het om in een jaar tijd slechts een weckpotje vol afval te produceren. Hoe? Elisah koopt het boek, begint te lezen en legt het boek na twintig bladzijden weg. Ze weet genoeg. Een voor een bekijkt ze de elementen van haar dagelijkse gewoonten. Hoe doe ik boodschappen? Hoe maak ik de badkamer schoon? Enzovoort. Binnen een jaar is ook het leven van Elisah zero waste.

 “Als je een moestuintje aanlegt en je eten grotendeels op de markt koopt bespaar je zo al meer dan vijftig procent aan verpakkingen”

Elisah begint haar tips te delen op social media. Ze merkt dat mensen haar onderwerpen interessant vinden en hier en daar krijgt ze een uitnodiging om iets te komen vertellen over haar lifestyle. Twee jaar later krijgt Elisah’s passie een nieuwe dimensie. “Tijdens een reis naar Colombia bezochten we een plek die volgens de foto’s paradijselijk belooft te zijn. Witte stranden, palmbomen, een azuurblauwe zee. Maar toen we arriveerden zagen we niets anders dan een grote plastic bende. Zwemmen was onmogelijk. Er woonden daar geen mensen, al deze rommel was komen aanspoelen uit de oceaan.” Voor Elisah was dit een wake up call. “Dit probleem moeten we met z’n allen aanpakken, niet alleen als individu.”

Terug in Nederland startte Elisah met de Zero Waste Nederland Facebookpagina. Inmiddels hebben zich bijna veertienduizend mensen ingeschreven en streeft het maandelijkse bereik de honderdduizend voorbij. 

“Ik krijg zoveel energie van de Zero Waste community’s die overal in Nederland ontstaan. Heb jij interesse om mee te doen? Wij linken je aan anderen in jouw woonplaats”

Zero Waste begint in 2018 met het verspreiden van raamstickers voor ondernemers. Op de sticker staat “Neem je eigen verpakking mee”. De sticker dient niet als keurmerk. Het is bedoeld om klanten te stimuleren om daadwerkelijk met eigen bakjes en potten te komen winkelen. Het moet de drempel verlagen. “Een mooi bijeffect is dat ondernemers met zo’n sticker op het raam zelf ook kritischer gaan kijken naar hun eigen gedrag. We horen bijvoorbeeld verhalen van winkeliers die hun leveranciers vragen de bestellingen te verpakken in minder plastic. Die sticker zorgt ook voor een bepaald verantwoordelijkheidsgevoel.”

“Mensen willen vaak wel, maar weten niet hoe. Er is soms schaamte om met een eigen verpakking te komen. Mensen zijn bang om als weirdo gezien te worden”

Vaak wordt Zero Waste vooral gelinkt aan consumenten, maar er zijn nog twee belangrijke partijen die Elisah wil bereiken. Dit zijn bedrijven en de politiek. “Het is prachtig als we individuen kunnen aansporen tot bewuster gedrag, maar als je vanuit politiek gebied iets voor elkaar krijgt heeft dat zoveel meer impact. Wat we uiteindelijk willen is het systeem veranderen. Samen creëren we het nieuwe normaal.”

Door Letterdief, voor EARTH LABEL

Contactgegevens

Website: www.zerowastenederland.nl

E-mail: info@zerowastenederland.nl

Je ontvangt na aanmelding één keer per week een e-mail met kwalitatieve artikelen. Schrijf je nu in en ontvang als eerste het Karma-Hartjes systeem.

Translate »

Pin It on Pinterest

Share This